Poetin tijdens toespraak voor Overwinningsdag: "Westerse elites zaaien haat en russofobie"

In een toespraak naar aanleiding van Overwinningsdag, een van de belangrijkste feestdagen in Rusland, heeft de Russische president Vladimir Poetin andermaal uitgehaald naar het Westen. Hij beschuldigde "westerse elites" ervan "haat en russofobie" te zaaien en erop uit te zijn Rusland te verwoesten.

Rusland viert vandaag Overwinningsdag. Op 9 mei 1945 versloeg de Sovjet-Unie nazi-Duitsland. Het is tot op vandaag een van de belangrijkste feestdagen in Rusland. En daar hoort elk jaar een militaire parade op het Rode Plein en een toespraak van de Russische president bij.

Sinds de start van de Russische invasie in Oekraïne - en eigenlijk ook al daarvoor - baden de toespraken van Poetin steevast in een antiwesterse sfeer en dat was ook vandaag niet anders. Niet Rusland voert oorlog, de "echte oorlog wordt gevoerd tegen ons moederland", sprak Poetin. "Wij willen een vredevolle toekomst." Volgens Poetin bevindt "de beschaving zich opnieuw op een beslissend keerpunt".

Poetin beschuldigde "westerse elites" ervan "haat en russofobie" te zaaien en erop uit te zijn Rusland te "verwoesten". Het is niet de eerste keer en wellicht ook niet de laatste keer dat Poetin zijn diepgewortelde wrok tegenover het Westen in toespraken uiteenzet. "Het Westen is vergeten wie de nazi's heeft verslagen", klonk het opnieuw.

Een andere veelgebruikte argumentatie: "Oekraïne is het slachtoffer geworden van de westerse ambities" en de "gijzelaars" van een "staatsgreep" door het Westen. De Russen zijn daarentegen "trots" op wie deelneemt aan de "speciale militaire operatie in Oekraïne", zoals Poetin de oorlog met zijn buurland nog altijd noemt.

Volgens de president hangt de toekomst van zijn land af van de militairen die in Oekraïne vechten. "Niets is op dit moment belangrijker dan jullie militaire taak. Het hele land is verenigd om onze helden te steunen. We bidden voor jullie. Niets is sterker dan onze liefde voor het moederland. Op onze overwinning!"

BEKIJK - President Poetin haalt opnieuw uit naar het Westen:

Videospeler inladen...

Veiligheidsmaatregelen

Niet alleen in Moskou, maar ook in onder meer Sint-Petersburg wordt naar aanleiding van Overwinningsdag een militaire parade gehouden. De parades vinden plaats onder extra veiligheidsmaatregelen, na de bizarre drone-aanval op het Kremlin vorige week.

In Moskou marcheerden volgens officiële cijfers 8.000 militairen over het Rode Plein. Onder hen ook honderden militairen die in Oekraïne vochten. Maar net als vorig jaar bleven de gevechtsvliegtuigen aan de grond. Toen klonk het nog dat het slechte weer een spelbreker was, dit jaar werd er geen reden voor gegeven.

Tijdens de parade was overigens maar één tank te zien, een historische dan nog. Wellicht komt dat door het grote verlies aan tanks in Oekraïne.

Naast Poetin en de rest van de politieke elite zaten ook enkele buitenlandse gasten in de tribune, zoals de presidenten van Wit-Rusland, Kazachstan en Oezbekistan, en de Armeense premier. 

Er waren geruchten dat de parade in Moskou mogelijk afgelast zou worden, maar dat is dus niet het geval. In zo'n 20 andere Russische steden werden de jaarlijkse parade en andere festiviteiten wel geschrapt, voor het eerst in jaren.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Von der Leyen viert Europadag in Kiev

Terwijl Rusland de overwinning op de nazi's viert, wordt in de Europese Unie vandaag Europadag gevierd, waarmee de Schumanverklaring op 9 mei 1950 herdacht wordt. In die verklaring stelde de Franse politicus voor om een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal op te richten. Het begin van een alsmaar hechtere Europese samenwerking.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt in West-Europa al op 8 mei herdacht. Oekraïne viert normaal samen met Rusland op 9 mei, maar deed dat dit jaar al op 8 mei. Vandaag viert het samen met de EU Europadag. Op die manier wil de Oekraïense regering zich afzetten tegen het "Russische fascisme" en de "Europese eenheid" omarmen.

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen reisde vandaag speciaal naar Kiev, waar "onze waarden elke dag worden verdedigd", zo zei ze op Twitter. "Het is zo'n geschikte plaats om Europadag te vieren."

Nieuwe luchtaanvallen op Kiev

Vanmorgen vroeg vuurde Rusland nog eens een reeks raketten af op de Oekraïense hoofdstad. Volgens de Oekraïense overheid schoot de luchtafweer 23 van de 25 op Kiev afgevuurde raketten neer. Er zouden geen slachtoffers zijn. Brokstukken van de raketten veroorzaakten wel wat schade.

Het was de tweede nacht op rij dat Rusland de Oekraïense hoofdstad onder vuur nam. Het Oekraïense leger schoot vorige nacht naar eigen zeggen 30 drones uit de lucht boven Kiev. Bij die luchtaanvallen viel één dode, meerdere mensen raakten gewond.

Meest gelezen