AFP or licensors

Populaire Pakistaanse ex-premier Imran Khan opgepakt in rechtbank in Islamabad, aanhangers komen de straat op

In Pakistan is ex-premier Imran Khan opgepakt door agenten van een anticorruptieagentschap. Khan was op dat moment in een rechtbank in de hoofdstad, waar hij zich moest verdedigen tegen een reeks aanklachten wegens corruptie. Hij zou nu gearresteerd zijn in een zaak van fraude met grondgebied. Zijn partij reageert verontwaardigd en roept haar aanhangers op om op straat te komen.

Op beelden is te zien hoe agenten van het anticorruptieagentschap de ruiten van het gerechtsgebouw breken. Even later wordt Imran Khan door tientallen agenten naar een gepantserd voertuig geduwd. Waarheen de ex-premier is gebracht, is niet geweten.

Khans partij reageert verontwaardigd en spreekt van een "ontvoering". De partij diende een klacht in bij de rechtbank in Islamabad waar Khan zich op dat moment bevond met de vraag om meer uitleg over de redenen voor zijn arrestatie. Volgens de partij is een "rode lijn" overschreden. "Ga de straat op en red Pakistan", riep ze haar aanhangers op Twitter op.

BEKIJK - Het gaat er hard aan toe tijdens de arrestatie van Khan:

Videospeler inladen...

Fraude met grondbezit

Anonieme functionarissen van het anticorruptieagentschap vertelden dat dat orgaan vorige week een arrestatiebevel had uitgevaardigd in een aparte corruptiezaak waarvoor geen borg van toepassing is. Morgen moet Khan voor een anticorruptietribunaal verschijnen.

Volgens de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken is Khan opgepakt in een zaak van fraude met grondbezit, ter waarde van miljoenen Pakistaanse roepies. Khan en zijn vrouw zouden grote stukken grond cadeau hebben gekregen van een grootgrondbezitter in ruil voor een gunst voor die laatste.

Na de arrestatie van Khan braken aan de rechtbank schermutselingen uit tussen aanhangers van Khan en de politie. Ook in Lahore, waar Khan woont, en in Karachi kwamen mensen de straat op. De politie zette in beide steden het waterkanon en traangas in.

Afgezet, maar nog steeds populair

Khan kwam in 2018 aan de macht, maar werd in april 2022 afgezet na een motie van wantrouwen. Hij wordt onder meer beschuldigd van corruptie en terrorisme. Hij riskeert een celstraf van meerdere jaren. 

In oktober vorig jaar besliste de Pakistaanse kiescommissie dat Khan 5 jaar lang niet aan verkiezingen mag deelnemen. De ex-premier is echter nog altijd heel populair bij de bevolking. Sinds zijn afzetting voert hij campagne tegen de regering van zijn opvolger Shahbaz Sharif en reist hij het land door om vervroegde parlementsverkiezingen te eisen.

In maart werd al geprobeerd de oud-premier te arresteren. Dat lukte niet doordat duizenden aanhangers van Khan naar zijn huis in Lahore kwamen om de arrestatie te dwarsbomen. De tientallen aanklachten tegen hem noemt Khan politiek gemotiveerd en het gevolg van een "buitenlands complot" met steun van de Verenigde Staten.

Meest gelezen