Slapeloze nachten in Frans dorpje door drie kwakende kikkers: buurman schakelt politie in

Opschudding in het Franse dorpje Frontenex: drie kikkers ontketenen er een burenruzie. Terwijl de 92-jarige Colette Ferry geniet van de kikkers in haar vijver, kan haar buurman de slaap niet vatten door het aanhoudende gekwaak. Hij heeft de politie ingeschakeld en nu zullen de kikkers uit de vijver moeten verdwijnen.  

Drie kikkers die zich vermaken in je vijver: niks mis mee, zou je denken. Dat dacht de 92-jarige Colette Ferry uit Frontenex - een klein dorpje in Frankrijk met zo'n 1.800 inwoners - ook, tot plots de politie voor haar deur stond voor die 3 kikkers. Ze maakten volgens de buurman te veel lawaai en moesten verdwijnen.  

"De kikkers zijn toevallig in mijn vijver terechtgekomen, maar ik geniet er echt van", zegt Colette. "Ze spelen met mijn vissen en zorgen voor constant entertainment."

Er passeerde al eens een man die uitriep dat hij niet kon slapen en moest werken. Maar ik had nooit verwacht dat hij de politie zou bellen, zeker niet voor kikkers

Colette Ferry

Voor een buurman zorgen die kikkers voor net iets te veel entertainment, want hij beleeft er slapeloze nachten door. "Er passeerde al eens een man die uitriep dat hij niet kon slapen en moest werken... Maar ik had nooit verwacht dat hij de politie zou bellen. Zeker niet voor kikkers", legt Colette verwonderd uit.

Toch stonden er plots twee politieagenten aan de deur van de vrouw die vertelden dat ze een klacht van geluidsoverlast hadden ontvangen over kikkers die op alle mogelijke uren kwaken. Colette kan nog lachen met het voorval en zegt dat ze zelfs uitkijkt naar het moment dat ze de kikkers komen halen. "Dat wordt lachen... Die kikkers kunnen heel goed springen." 

Stad versus platteland

Het is niet de eerste keer dat een enthousiast, luider dier ophef veroorzaakt in Frankrijk. Zo was er de beroemde haan Maurice uit Île d'Oléron, een eiland in het westen van Frankrijk. In 2019 diende een gepensioneerd koppel dat een vakantiehuis had in de buurt, een klacht in tegen de haan en zijn gekraai. De haan trok uiteindelijk aan het langste eind en mocht blijven kraaien.  

Het voelt misschien aan als een klassieke burenruzie, maar toch is het veel meer dan dat. Het gaat zowel bij de kikkers als de haan om mensen die uit stedelijke gebieden komen en verhuisd zijn naar het platteland. Na de heisa rond de haan startten de buurtbewoners zelfs een petitie voor hem omdat "de mensen uit de stad die af en toe naar het platteland komen, op een "elitaire manier" hun eisen proberen op te leggen." 

Heel wat burgemeesters van kleine dorpjes in Frankrijk kregen bij het verhaal van Maurice ook het idee dat stadsmensen zich vaak niet wilden aanpassen aan de geluiden en gewoontes die komen kijken bij het platteland. Of de 3 kikkers opnieuw een (inter)nationaal debat gaan aanwakkeren, valt nog af te wachten.  

Meest gelezen