© ATV

Voor goud of zilver: Matthias Casse schittert op WK judo, toeschouwers met Russisch embleem op kleding uit zaal verwijderd

Het wordt opnieuw een tweestrijd tussen de giganten van het judo. Matthias Casse, nummer twee van de wereld in de -81kg, kampt straks om de wereldtitel of de vice-wereldtitel tegen Tato Grigalashvili.

Hans Jacobs

Matthias Casse staat opnieuw in de finale van het WK. En opnieuw moet hij het opnemen tegen de man met wie hij al zoveel topmatchen uitvocht: Tato Grigalashvili.

In de halve finale werd het een fysiek zware kamp tegen .de ervaren Israëliër Sagi Muki, net als Casse een gewezen wereldkampioen. Muki had wel een ruim overwicht tegenover Casse in de onderlinge ontmoetingen, maar het was het van 2019 geleden dat ze tegen elkaar hadden gevochten. Diep in de verlengingen, won Casse met ippon met een golden score.

Casse had er al een fraai parcours opzitten. Casse, regerend vice-wereldkampioen, was als reekshoofd in de eerste ronde vrij. Hij nam het in zijn eerste kamp van de dag op tegen de Italiaan Antonio Esposito, nummer 21 van de wereld. Casse kreeg het even benauwd toen hij twee bestraffingen achter zijn naam kreeg. Maar met nog twee seconden op het bord kreeg hij Esposito toch op zijn rug: ippon.

Zijn tweede tegenstander, Medickson Del Orbe Cortorreal uit de Dominicaanse Republiek (IJF 29), ging agressiever van start maar Casse ving op, scoorde een waza-ari. Vervelend: hij werd geraakt aan het oog in een fysieke kamp. Toen hij van de mat stapte, had hij zichtbaar last van zijn oog.

In die kwartfinales kondigde zich een taaie klant aan: Attila Ungvari, ervaren en nummer zeven van de wereld. Na de reguliere vier minuten had Ungvari wel twee strafpunten achter zijn naam maar viel er geen beslissing. Op naar de golden score, de verlengingen. Na meer dan één minuut viel het verdict en zette Casse, die veel aanvallender vocht, de kamp naar zijn hand.

Toeschouwers met Russisch embleem op kleding uit zaal verwijderd

Er was ook al de nodige commotie in Doha: drie toeschouwers die een Russisch patriottisch symbool op hun kleding droegen zijn dinsdag uit de zaal gezet . Dat zei de Internationale Judofederatie (IJF) woensdag aan het Franse persagentschap AFP. De drie weigerden namelijk om het embleem van hun kleding te nemen.

Op sociale media circuleerde een foto van de toeschouwers die op de tribune van de Ali Bin Hamad Al Attiyah Arena in de Qatarese hoofdstad zaten en een Sint-Jorislint op hun kleding droegen. Dat zwart met oranje gestreepte lint is een symbool van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in 1945, een gebeurtenis die op 9 mei in Rusland wordt herdacht. Het wordt ook beschouwd als een teken van Russisch patriottisme.

Russische en Wit-Russische atleten werden van alle internationale competities uitgesloten sinds de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022. Eind april kondigde de IJF echter aan dat Russische en Wit-Russische judoka’s als neutrale atleten kunnen deelnemen aan het WK. Het volgde hiermee de aanbeveling van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Oekraïne protesteerde tegen de uitspraak en besloot om het WK te boycotten en geen enkele judoka af te vaardigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer