Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Pakistaanse ex-premier Imran Khan in voorlopige hechtenis geplaatst 

Imran Khan, de voormalige premier van Pakistan, wordt voor minstens 8 dagen onder arrest geplaatst. Dat heeft een rechtbank beslist. Gisteren werd de oud-premier gearresteerd voor zijn betrokkenheid in een zaak over fraude met grondgebied. Op het moment van de arrestatie was Khan in een rechtbank, waar hij zich moest verdedigen tegen een reeks andere aanklachten rond corruptie. Zijn arrestatie leidde tot demonstraties in heel het land.

In Pakistan zal Imran Khan, de voormalige premier van het land, de volgende acht dagen in een cel doorbrengen. Dat heeft de rechter beslist. Kahn moest vanmiddag voor de rechter verschijnen, nadat hij gisteren gearresteerd werd op verdenking van fraude.

De oud-premier zou illegale afspraken hebben gemaakt met een vastgoedondernemer. Khan en zijn vrouw zouden ook grote stukken grond cadeau hebben gekregen van een grootgrondbezitter in ruil voor gunsten. Op het moment van zijn arrestatie was Khan ook in een rechtbank, waar hij zich moest verdedigen in een corruptiezaak.

"Hij zou erg dure horloges hebben ontvangen tijdens zijn tijd als premier", duidt correspondente Wilma van der Maten. "Die had hij moeten hangen in een soort museumkastje, maar dat heeft hij dus niet gedaan. Hij verkocht ze aan een goede vriend van hem in Dubai." Het is slechts een van de bijna honderd rechtszaken die lopen tegen de oud-premier. "Maar deze specifieke zaak vergat hij om borgtocht aan te vragen. Daarom kon hij dus worden gearresteerd."

Meer dan duizend arrestaties

In heel het land zijn aanhangers van de oud-premier op straat gekomen. Ook het omroepcentrum van Radio Pakistan werd bestormd en in brand gestoken. Meer dan duizend demonstranten werden gearresteerd. 

Bij het geweld tussen betogers en politie zijn al vier mensen omgekomen. Ook 157 politieagenten zouden gewond zijn geraakt. Twee van de vier provincies in Pakistan hebben de hulp van het leger ingeroepen tegen de onrust.

BEKIJK - De arrestatie van oud-premier Imran Khan lokt voor een tweede dag protest uit bij zijn aanhangers:

Videospeler inladen...

"De protesten zijn erg hevig", duidt Van der Maten. "Het was gisteren zo erg dat mensen de huizen van militairen gewoon binnen stapten en militaire basissen binnenvielen. Dat is nog nooit in de geschiedenis van Pakistan gebeurd."

"Ze zien Imran Khan eigenlijk als een soort god. De elite heeft zich eigenlijk nooit bekommerd om de armen, en daar heeft Khan geprobeerd om een einde aan te maken. Hij investeerde veel in onderwijs, maakte mensen mondiger, gaf vakonderwijs, ... Mensen voelden voor het eerst dat er leiders waren die van het volk hielden. Vandaar de liefde van het volk voor hem."

Wie is Imran Khan?

  • Was van 2018 tot 2022 premier van Pakistan
  • Moest vorig jaar aftreden nadat een motie van wantrouwen werd aangenomen. Sindsdien pleit hij voor vervroegde verkiezingen.
  • Populairste oppositiefiguur van het land, ondanks dat hij wordt onderzocht in tientallen zaken die betrekking hebben tot onder meer corruptie en terrorisme.
  • Khan is ook bekend om zijn filantropische inspanningen. Hij richtte de Shaukat Khanum Memorial Cancer Hospital and Research Centre op, een non-profit ziekenhuis dat gratis kankerbehandelingen biedt aan arme patiënten in Pakistan.
  • Hij was een legendarische cricketspeler die in de jaren 80 het Pakistaanse cricketteam leidde en hen in 1992 naar de overwinning in de Cricket World Cup leidde.

BELUISTER - Het gesprek met Wilma van der Maten op Radio 1:

Op de Pakistaanse televisie werden beelden uitgezonden waarop te zien is dat Khan voor de rechter verschijnt. Hij zag er kalm, maar moe uit. Aanvankelijk eiste het National Accountability Bureau 14 dagen hechtenis, maar de rechtbank besliste uiteindelijk dat de autoriteiten Khan slechts 8 dagen in hechtenis mochten houden. De arrestatie wordt door het juridische team van Khan betwist. Ze pleiten voor zijn onmiddellijke vrijlating. 

Khan is de zevende oud-premier die in Pakistan is gearresteerd. Door zijn arrestatie neemt de politieke onrust in het land opnieuw toe. De zitting vond wegens veiligheidsredenen plaats in het hoofdkwartier van de politie in Islamabad, omdat Khans aanhangers overheidsgebouwen hadden aangevallen.

BEKIJK - Het gaat er hard aan toe tijdens de arrestatie van Khan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen