Archiefbeeld© Getty Images

Relaties onder druk: Polen geeft Russische enclave “debiele” nieuwe naam

De relaties tussen Polen en Rusland waren door de oorlog in Oekraïne al bijzonder slecht, en twee nieuwe incidenten geven de verhouding een nieuwe knauw.

jvh
Bron: BELGA

Polen zal voortaan met de oude Poolse benaming ‘Królewiec’ verwijzen naar Kaliningrad, de Russische exclave aan de Oostzee. “Wij willen geen Russificatie in Polen. Vandaar onze keuze om Kaliningrad en de regio te benoemen in onze eigen taal”, aldus de Poolse minister van Economische Ontwikkeling Waldemar Buda.

Eerder had een nationale commissie voor plaatsnamen aangeraden om de oude Poolse naam te gebruiken. Królewiec verwijst naar Koningsbergen, de historische Pruisische stad die Kaliningrad eerder was.

De beslissing viel in slechte aarde bij het Kremlin. Zo zei woordvoerder Dmitri Peskov dat “debiele processen zich voltrokken” in Polen. “Dit zal niets goeds brengen voor Polen”, waarschuwde Peskov. “Dit zijn niet enkel onvriendelijke acties, maar zelfs vijandige acties.”

Russische ambassadeur op matje

Daarnaast heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag ook de Russische ambassadeur ontboden, nadat Polen een Russische straaljager had onderschept die volgens Polen gevaarlijk dicht bij een Pools vliegtuig had gevlogen. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt het incident sterk te veroordelen. Het gaat volgens een woordvoerder om “provocerend en agressief gedrag” en een “ernstig internationaal incident”.

Het incident vond vrijdag plaats. Volgens Poolse grenswachters naderde een Russische straaljager een Pools vliegtuig dat bezig was met een patrouillevlucht voor het EU-grensagentschap Frontex boven de Zwarte Zee. De Russische Su-35 straaljager voerde “agressieve en gevaarlijke manoeuvres” uit. De piloot van het Poolse vliegtuig verloor tijdelijk de controle over het toestel, dat enkele meters daalde ten gevolge van de turbulentie die werd veroorzaakt.

Het voorval gebeurde in het internationale luchtruim binnen het door Roemenië aangewezen operatiegebied. Frontex heeft sindsdien de patrouillevluchten van de Polen tot nader order opgeschort. De NAVO heeft haar toezicht op het luchtruim verscherpt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer