Netwerk tegen Armoede bezorgd over afschaffing uitgebreid sociaal energietarief: "Er heerst paniek en onduidelijkheid" 

Netwerk tegen Armoede maakt zich grote zorgen over de afschaffing van het uitgebreid sociaal energietarief. Een half miljoen Belgen verliest vanaf 1 juli het recht op het sociaal tarief. Dat tarief was een tijdelijke maatregel tijdens en na de coronacrisis. "Er heerst paniek en onduidelijkheid onder de mensen die hierdoor worden getroffen", zegt algemeen coördinator van het netwerk, Heidi Degerickx.

De ongerustheid over de afschaffing van het uitgebreid sociaal energietarief groeit bij veel mensen. Sinds februari 2021 kon een half miljoen mensen extra van de steunmaatregel genieten. 300.000 mensen hadden ook recht op een lager tarief voor aardgas. De maatregel komt uit het coronatijdperk en werd doorgetrokken tijdens de energiecrisis van vorig jaar. 

Die mensen kunnen hun factuur met enkele honderden euro's omhoog zien gaan. Dat blijkt uit berekeningen van VRT NWS op basis van de V-test. Koepelorganisatie Netwerk tegen Armoede maakt zich grote zorgen. "Er heerst paniek en onduidelijkheid onder de mensen die hierdoor worden getroffen", zegt Heidi Degerickx, algemeen coördinator van het Netwerk. "We voorspellen een toename van het aantal afbetalingsplannen en schulden bij mensen die momenteel beschermd worden door het uitgebreid sociaal tarief."

Eerst hervormen, dan afschaffen

De federale regering heeft al gezegd het sociaal tarief te willen hervormen, maar het Netwerk tegen Armoede vraagt om dat te doen voordat het afgeschaft wordt. "Men wil naar een getrapt tarief gaan zodat het gebaseerd is op het inkomen, maar die hervorming is er nog niet en 1 juli is niet ver meer", zegt Heidi Degerickx. "We hopen daarom dat de regering eerst zal hervormen en dan pas over een afschaffing beslist."

Het Netwerk vraagt ook om de toegang tot het sociaal tarief te vergemakkelijken en om het automatisch toe te kennen aan de mensen die het nodig hebben. 

Meest gelezen