Aanhangers van oud-premier Imran Khan vieren in de straten van Peshawar na de uitspraak van het Hooggerechtshof.
AFP or licensors

Hooggerechtshof van Pakistan eist onmiddellijke vrijlating van oud-premier Imran Khan

Het Hooggerechtshof in Pakistan heeft geoordeeld dat de arrestatie van oud-premier Imran Khan onwettig is. Het Hof eist dat hij onmiddellijk wordt vrijgelaten, maar ook dat Khan zijn aanhangers oproept om vreedzaam te betogen. Na zijn arrestatie op dinsdag zijn al zeker 7 doden gevallen bij geweld tussen betogers en de politie.

Volgens het Hooggerechtshof van Pakistan heeft de anticorruptie-autoriteit de wet overtreden door Imran Khan te arresteren. Dat gebeurde twee dagen geleden in een andere rechtbank, waar Khan moest voorkomen in een andere corruptiezaak. Gisteren besliste een rechter ook dat hij 8 dagen in voorlopige hechtenis moest blijven. De oud-premier werd gearresteerd zonder toestemming, zegt het Hof nu, en hij moet dan ook onmiddellijk vrijgelaten worden.

Voorlopig blijft Khan onder politiebescherming in een gastenverblijf van het Hooggerechtshof zelf. Vrijdag moet hij nog verschijnen in een andere rechtbank in de hoofdstad Islamabad. Het is nog niet duidelijk wanneer hij ook echt naar huis kan.

Het oordeel van het Hooggerechtshof is een overwinning voor de partij van Khan en zijn aanhangers. Volgens hen was de arrestatie van Khan niets minder dan een politiek gemotiveerde vervolging door de regering en het leger, bedoeld om hem van het politieke toneel weg te borstelen.

Vorig jaar werd Khan namelijk afgezet als premier na een vertrouwensstemming. Hij zegt dat het leger daarbij betrokken was, en spreekt ook van een complot van de VS tegen hem. De voormalige cricketspeler is erg populair en wil opnieuw deelnemen aan de verkiezingen later dit jaar. Tegen Khan lopen tientallen rechtszaken die dat vooral moeten verhinderen. De voorbije dagen zijn ook verschillende kopstukken van zijn partij gearresteerd en aangeklaagd voor het aanvuren van geweld.

Aanhangers van Imran Khan protesteren tegen zijn aanhouding in Peshawar.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Na de arrestatie van Khan dinsdag braken namelijk gewelddadige protesten uit in verschillende steden. Zeker 7 mensen kwamen al om, sommige bronnen spreken ook van 10 doden. Betogers staken auto's in brand en blokkeerden wegen. Gisteravond hebben manifestanten ook een station in brand gestoken aan de rand van de hoofdstad Islamabad en een radiostation bestormd in de stad Peshawar.

Duizenden mensen zijn opgepakt en volgens de politie raakten ook zo'n 200 agenten gewond. In twee van de vier provincies in Pakistan werd het leger opgeroepen om de onrust de kop in te drukken. Dat was nodig volgens de huidige premier, die het geweld "onvergeeflijk" noemde. Het Hooggerechtshof heeft Khan nu ook gezegd dat hij zijn aanhangers moet oproepen om vreedzaam te betogen.

Meest gelezen