Geweld

Een op de zes politieke journalisten kreeg voorstel tot omkoping

© Bart Dewaele

Politieke journalisten krijgen ook vaak te maken met fysiek of verbaal geweld.

Belga

Een op de tien politieke journalisten werd al eens geslagen, geschopt of bespuugd tijdens het werk, of hun apparatuur werd beschadigd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen (UA) naar de relatie van journalisten met burgers en politici. Een kwart van de politieke journalisten werd ooit al juridisch afgedreigd en in 15 procent van de gevallen deed iemand een ­poging om hen om te kopen.

Anonieme accounts

De agressie is hoofdzakelijk verbaal. Ruim de helft van de politieke journalisten werd al eens online of offline uitgescholden. Ruwweg 38 procent werd systematisch lastiggevallen door anonieme accounts, waarbij 22 procent zelfs over stalking spreekt. Hoewel ­online belaging meestal uit anonieme hoek komt, kregen ­respondenten ook te maken met intimidatie van gewone burgers (62 procent) en politici of hun medewerkers (14 procent).

Meer vrouwelijke dan mannelijke journalisten worden het doelwit van online en offline schelden. Zo’n 37 procent heeft ooit ongewenste seksuele berichten ontvangen, tegenover 5 procent van de mannelijke collega’s. Poging tot ­omkoping en strafrechtelijke vervolging komen dan weer ­vaker voor bij mannen.

België zakte onlangs nog twaalf plaatsen in de wereldranglijst van de persvrijheid, naar plaats 23. (blg)