© Peter Hilz

Vlaamse regering keurt vernieuwd energie- en klimaatplan goed: 40 procent minder uitstoot van broeikasgassen tegen 2030

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de actualisatie van het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP). Dat meldt Vlaams minister-president Jan Jambon.

Bron: BELGA

Om de vooropgestelde doelstelling van -40 procent broeikasgasemissies in 2030 te halen, neemt de regering een aantal extra maatregelen. Zo wordt de premie voor aardgascondensatieketels nog dit jaar afgeschaft, komen er meer premies voor warmtepompen, wordt de kilometerheffing voor vrachtwagens uitgebreid en komt er een steunmechanisme om de elektrificatie van het wagenpark te versnellen. Op het vlak van hernieuwbare energie wordt de ambitie voor 12 procent opgeschroefd.

De Vlaamse regering heeft haar update van de energie- en klimaatinspanningen richting 2030 klaar. Zoals aangekondigd houdt Vlaanderen vast aan de reductiedoelstelling van -40 procent tegen 2030 (tegenover 2005) en gaat het dus niet mee in de -47 procent die Europa van België vraagt.

Subsidie afgeschaft

In november 2021 werd al een reeks maatregelen toegevoegd aan het oorspronkelijke VEKP. Nu komt daar een batterij ingrijpen bij. Zo zal de subsidie voor nieuwe fossiele aardgascondensatieketels nog dit jaar afgeschaft worden. De 30 miljoen euro die daarmee bespaard wordt, schuift door naar renovatiebeleid. De verhoogde premies voor warmtepompen worden verlengd.

In transport komt er een uitbreiding van de kilometerheffing voor vrachtwagens. Tegelijk worden zero-emissievrachtwagens boven 3,5 ton vrijgesteld van de heffing. Een kilometerheffing voor personenwagens komt er niet. Er komt wel een steunmechanisme voor bepaalde nieuwe of tweedehands zero-emissiewagens en voor aanbieders van deelmobiliteit.

Landbouw

Ook in de landbouw komen er extra ingrepen. De emissies in die sector zijn gestegen in plaats van gedaald. Zo is onder meer afgesproken het Convenant Enterische Emissie Rundvee - met daarin de geplande reductie van broeikasgassen - wordt bijgestuurd.

Op het vlak van hernieuwbare energie verscherpt de regering de ambitie met 12 procent tegenover 2019. Er komen geen nieuwe steunmechanismen. De extra wind- en zonne-energie moet er vooral komen door te sleutelen aan procedures en door bepaalde verplichtingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER