Jonas Roosens

"Zal pas tevreden zijn met goede verkiezingsuitslag": "winnaars" van peiling "De Stemming" reageren

Zoals verwacht zijn de partijvoorzitters van de drie "winnaars" opgetogen met de resultaten van het onderzoek naar de kiesintenties in "De Stemming". Ze zoeken naar verklaringen waarom ze het beter doen dan zij die op verlies staan, maar hoeden zich voor al te veel triomfalisme.

"Beter een goede dan een slechte peiling, maar we mogen niet gaan zweven", reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. "Je voelt dat mensen een vertolker van hun standpunten en problemen nodig hebben. De elite in Brussel luistert niet en wij bieden hoop."

Ik vind dat geen enkele Vivaldi-partij de kiesdrempel zou mogen halen

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken

Voor de "verliezers" heeft hij weinig positiefs te zeggen. "Sommigen moeten beter hun best doen en anderen hebben nog te veel. Ik vind dat geen enkele Vivaldi-partij de kiesdrempel zou mogen halen. Met het beleid waarmee zij de Vlamingen opzadelen, is het ongelooflijk dat zij nog stemmen halen."

BEKIJK - Tom Van Grieken over wat de andere partijen volgens hem beter moeten doen:

Videospeler inladen...

Eén van die Vivaldi-partijen is Vooruit, dat ook aan de winnende hand is. "Wij zullen op dat elan blijven voortgaan, maar ik zal pas echt tevreden zijn als we het met de verkiezingen goed doen", zegt partijvoorzitter Conner Rousseau.

Hoe meer stemmen we hebben, hoe meer gewicht ik heb aan de onderhandelingstafel

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau

Want Rousseau is ambitieus. "Het is een ambitie om steeds meer te halen. Hoe meer stemmen we halen, hoe meer we kunnen wegen op hogere lonen, op betere pensioenen, op verandering in het onderwijs, op verandering in de kinderopvang. Hoe meer stemmen we hebben, hoe meer gewicht ik heb aan de onderhandelingstafel."

Voor Vlaams Belang heeft hij geen goed woord over. Wat Rousseau betreft, blijft het cordon sanitaire bestaan. "In geen enkel land in de wereld waar extreemrechts bestuurd heeft, gaat de welvaart van de mensen en de vrijheid erop vooruit. Het zal niet gebeuren en zeker niet met Vooruit."

BEKIJK - Conner Rousseau over zijn ambities met Vooruit:

Videospeler inladen...

"Het is maar een peiling, maar het doet wel aanvoelen dat wij sterker en sterker worden", glundert PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. "Vierde partij van Vlaanderen: wie had dat nu gedacht een paar maanden geleden?"

Links uitbouwen in Vlaanderen neemt wat tijd

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw

"Je voelt dat een deel van het volk mee is met ons verhaal, en dat is hoopvol voor een politicus." Een groot deel van het kiespubliek is ook mee met het verhaal van Vlaams Belang, maar daaraan heeft Hedebouw geen boodschap. "We hebben een duidelijk links en anti-kapitalistisch alternatief nodig, en daarmee kunnen we ook scoren."

"Politiek is de realiteit kunnen veranderen", aldus Hedebouw. "Links uitbouwen in Vlaanderen neemt wat tijd."  

BEKIJK - Raoul Hedebouw voelt dat zijn partij sterker wordt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen