Royals op zondag - Wie bleek "Magere Hein" op de kroning? En wie was de vrouw die twee uur het zwaard droeg (op pijnstillers)?

Een week na de Britse kroning zijn een paar virale mysteries opgelost, namelijk die van "Magere Hein" en de vrouw die het Offerzwaard droeg. De ghostwriter van "Spare" blijkt niet gediend met de snel vertaalde passages. Koningin Mathilde reist in drie maanden de wereld rond. En De Groene Draeck van de Oranjes duikt op. Op zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Ghostwriter "Spare" deelt ervaringen

De ghostwriter van de Britse prins Harry heeft voor het eerst gesproken. John Joseph Moehringer schreef samen met Harry het boek "Spare" (Reserve) dat in januari uitkwam. Harry's memoires werden een bestseller met 467.000 verkochte exemplaren in de eerste week alleen al. 

Moehringer schrijft nu voor het blad New Yorker dat hij en Harry twee jaar werkten aan "Spare" en dat ze samen urenlang Zoom-gesprekken hadden en hij regelmatig Harry en zijn vrouw hertogin Meghan bezocht in Montecito, Californië.

Moehringer ondervond ook wat de prins al jaren meemaakt: zijn familie werd achtervolgd door paparazzi. Nochtans was de afspraak dat hij anoniem zou blijven, maar zijn naam werd gelekt. "Elk uur verscheen er ander artikel, telkens met verkeerde informatie: mijn tarief was verkeerd, mijn portret, tot mijn naam toe." 

Nog voor de officiële publicatiedatum lag "Spare" al te koop in Spaanse winkels. Journalisten deden hun best om zo snel mogelijk passages te vertalen in het Engels. Moehringer spreekt over "slechte vertalingen" en vergelijkt ze met het gebrekkige Engels van Borat, het bekende typetje van komiek Sacha Baron Cohen. 

Sacha Baron Cohen als de absurde Borat.
AP2006

Het duo Magere Hein en Penny Mordaunt

De kroning van de Britse koning Charles III heeft een paar virale momentjes opgeleverd. TikTok kreeg maar niet genoeg van de onheilspellende schim die gedurende een paar seconden in beeld kwam in Westminster Abbey. Al gauw deed de Grim Reaper oftewel Magere Hein - de fameuze Pietje de Dood met de zeis - de ronde.  

BEKIJK - De "schim" op een drafje op de achtergrond:

Bij ons weten is er niemand komen te gaan tijdens de kroning in Westminster. Magere Hein sloeg niet toe. Wie passeerde er dan wel? Nee, niet de geest van wijlen prinses Diana die kwam spoken op de grote dag van haar ex Charles, zoals sommigen het graag hebben verspreid.

Het tijdschrift Newsweek contacteerde Westminster voor enige opheldering en het blijkt gewoon de koster te zijn, iemand die helpt bij religieuze diensten en opzichter is van het kerkgebouw. Weg mysterie. 

WPA Rota

Een andere figuur die over de tongen rolde, was de dame-met-het-zwaard. Penny Mordaunt gaf geen krimp en droeg gedurende twee uur verschillende zwaarden waaronder het met juwelen bedekte Offerzwaard (waarmee de nieuwe koning volgens de traditie kan beslissen over goed en kwaad). Voor het eerst in de kroningsgeschiedenis mocht een vrouw het zwaard presenteren. Mordaunt is voorzitter van de "Privy Council" (het overlegorgaan tussen de politiek en de monarch) en mocht in die hoedanigheid de ceremoniële rol vervullen.

Ik werd herenigd met mijn smartphone en bleek een meme geworden

Penny Mordaunt vond het best leuk om viraal te gaan

De 50-jarige Mordaunt is een bekende Britse politica voor de Conservatieve Partij en zat al op verschillende ministerposten, ze was onder meer eventjes minister van Defensie en werd in 2019 verkozen tot Politicus van het Jaar.

Ze verklapte na de kroning dat ze enkele trucjes toepaste om haar taak tot een goed einde te brengen, waaronder "een goed ontbijt nemen, comfortabele schoenen dragen, met de tenen bewegen voor de bloedcirculatie én enkele pijnstillers slikken".

Ook de blauwe jurk met cape van Mordaunt sprak tot de verbeelding op het internet. Ze werd gretig prinses Leia (uit "Star wars") genoemd. "Dat was niet de look waarvoor ik ging. Ik wilde een moderne jurk kopen met historische verwijzingen."

BEKIJK - Penny Mordaunt aan de slag in Westminster:

Videospeler inladen...

Mathilde onvermoeibaar? Toch niet

Koningin Mathilde heeft er over een periode van drie maanden haar vijfde buitenlandse werkreis op zitten. Ze trok dit jaar al naar Bangladesh (voor de VN), Zuid-Afrika (staatsbezoek met koning Filip, uitgesteld door corona), Egypte (met kroonprinses Elisabeth) en het Verenigd Koninkrijk (kroning).

Deze week was ze drie dagen op pad in Vietnam. De Unicef-missie startte in hoofdstad Hanoi en ging van daaruit naar de regio Lao Cai, in het noordwesten van het land. De koningin polste onder meer naar de onderwijsinitiatieven voor de meest kwetsbaren in de moeilijkst bereikbare plattelandsgebieden en had aandacht voor de strijd tegen ondervoeding. 

Een meegereisde verslaggever vroeg of Mathilde onvermoeibaar is. "Nee nee, de activiteiten - ook in België - stoppen op dit ogenblik niet", reageert de koningin. "Ik blijf een mens, maar ik krijg ook veel energie van die activiteiten." 

Videospeler inladen...

Willem-Alexander slaapt op De Groene Draeck

De Groene Draeck lokte afgelopen week redelijk wat nieuwsgierigen. Het jacht van de Nederlandse prinses Beatrix lag zonder enige uitleg voor anker in de haven van Terschelling. Snel werd duidelijk dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima er logeerden voor hun streekbezoek aan de Waddeneilanden.

De Groene Draeck voor anker met rechts het koninklijke paar en hun gevolg.
Utrecht Robin/ABACA

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maakte eind april bekend dat prinses Beatrix haar zeiljacht De Groene Draeck na een restauratie weer in gebruik heeft genomen. Ze staat nog altijd zelf aan het roer.

Beatrix (85) kreeg het jacht in 1956 voor haar 18e verjaardag cadeau van het Nederlandse volk, van de Nederlandse overheid kreeg ze de garantie van levenslang onderhoud (de jaarlijkse kosten worden op gemiddeld 87.000 euro geschat).

In 2021 werd het schip grondig gerenoveerd, zo werd het van binnen en van buiten gestript. De kosten overschreden het vijfjarenbudget (meer dan de voorziene 435.000 euro) en Beatrix legde het verschil bij.

Meest gelezen