Foto via buurt

Buurtbewoners ArcelorMittal in Gent vragen bewijs dat rookpluim hun gezondheid niet schaadt

In Gent vragen inwoners rond de fabriek van staalproducent ArcelorMittal meer uitleg over een rookpluim die boven de fabriek hangt. Die hangt er doordat een installatie die zwavel uit steenkoolgas moet halen, al een tijd lang buiten dienst is. Volgens ArcelorMittal is de rook niet schadelijk voor de gezondheid en kan er bij de inwoners, die dat aanvragen, een meting gedaan worden om ze gerust te stellen.

Boven de fabriek van ArcelorMittal in Gent hangt al enkele weken een grote rookpluim. En dat heeft te maken met de installatie van een nieuwe back-upinstallatie voor de ontzwaveling van cokesgas. Tijdens die installatie werd de huidige ontzwavelingsinstallatie tijdelijk uit dienst genomen waardoor er tijdelijk rook- en geurhinder kan optreden voor mensen in de buurt.

"Pas na navraag kregen we te horen dat er geen schade zou zijn voor onze gezondheid", zegt buurtbewoner Berten Van Kerkhove die spreekt in de naam van een groep buurtbewoners uit deelgemeente Sint-Kruis-Winkel. "Maar daarbij kregen we geen enkele informatie over metingen of over maximale toegelaten concentraties zwavel en fijn stof."

Heldere informatie

"We hebben recht op gezonde lucht en recht op eerlijke informatie", gaat Van Kerckhove verder. "Ikzelf heb astma en hier in de buurt zijn er nog wel wat longpatiënten, dus zeker voor deze specifieke doelgroep is het belangrijk dat er juiste info wordt meegegeven."

ArcelorMittal zelf geeft toe dat de rookpluim voor een prikkeling aan de luchtwegen kan zorgen, maar benadrukt nog eens dat het geen impact heeft op de gezondheid. Wie toch meer info wil, kan ArcelorMittal contacteren via contact.belgium@arcelormittal.com en vragen om de brandweer te sturen om metingen te laten doen.

Meest gelezen