Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoogste aantal executies in vijf jaar tijd in 2022

883 mensen in 20 landen zijn vorig jaar geëxecuteerd. Dat is het hoogste aantal gedocumenteerde wettelijke executies wereldwijd sinds 2017. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in haar jaarlijkse rapport over de doodstraf. Het gaat om een stijging van 53 procent tegenover 2021, vooral door de grote aantallen executies in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Tegelijk schaffen steeds meer landen de doodstraf af. 

"Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika schonden het internationaal recht en toonden een compleet gebrek aan respect voor het recht op leven", zegt Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

"Op 12 maart 2022 executeerde Saudi-Arabië maar liefst 81 mensen op één dag. In wanhopige pogingen om de volksopstand te beëindigen, heeft Iran mensen geëxecuteerd die alleen maar hun recht op protest uitoefenden."

Druggerelateerde executies

Slechts drie landen voerden 90 procent van de wereldwijde executies uit. In Iran stegen de geregistreerde executies van 314 in 2021 tot 576 vorig jaar. In Saudi-Arabië was er een verdrievoudiging van 65 in 2021 tot 196 in 2022, het hoogste aantal dat Amnesty in 30 jaar optekende. In Egypte waren er 24 executies. 

Het aantal gedocumenteerde executies voor drugsmisdrijven is verdubbeld tegenover 2021. Nochtans zijn zulke executies in strijd met het internationaal recht, dat voorschrijft dat executies enkel kunnen voor de meest ernstige misdrijven, waarbij sprake is van het opzettelijk doden van mensen.

Drugsgerelateerde executies vonden plaats in China, Saudi-Arabië (57), Iran (255) en Singapore (11). Het gaat om 37 procent van het totale wereldwijde aantal executies. "Ook in Vietnam werden mensen mogelijk geëxecuteerd voor drugsmisdrijven, maar deze cijfers blijven staatsgeheim", zegt Amnesty.

China niet meegeteld

Volgens de mensenrechtenorganisatie ligt het werkelijke cijfer veel hoger. In verschillende landen zoals China, Noord-Korea en Vietnam bleef de toepassing van de doodstraf geheim, hoewel geweten is dat ze de doodstraf toepassen. "Het precieze aantal geëxecuteerden in China is niet bekend, maar het is duidelijk dat daar de meeste executies plaatsvinden, vóór Iran, Saudi-Arabië, Egypte en de VS."

Vijf landen zijn ook herbegonnen met de doodstraf uit te voeren. Het gaat om Afghanistan, Koeweit, Myanmar, Palestina en Singapore. "Ze hebben daar tal van redenen voor, zoals het bestrijden van misdaad of het tonen van een harde aanpak", vertelt Davidova in "De ochtend". "In Myanmar bijvoorbeeld werden twee leden van de oppositie geëxecuteerd. De doodstraf is er na 40 jaar opnieuw ingevoerd."

Zes landen schaffen doodstraf af

Toch ziet Amnesty ook steeds meer landen de doodstraf afschaffen. "Zes landen hebben vorig jaar de doodstraf volledig of gedeeltelijk afgeschaft", zegt Davidova. "Kazachstan, Papoea-Nieuw-Guinea, Sierra Leone, en de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben de doodstraf voor alle misdrijven afgeschaft. Zambia en Equatoriaal-Guinea hebben hem voor gewone misdrijven afgeschaft. In militaire straffen bestaat de doodstraf wel nog."

Amnesty International heeft altijd al campagne gevoerd voor het afschaffen van de doodstraf. "Er is geen argument voor. Elke reden voor de doodstraf is al meermaals weerlegd door onderzoek", vertelt Davidova. "Het is een schending van de mensenrechten, zoals het recht op leven. Een executie kun je niet terugdraaien en er worden fouten gemaakt. Er zijn al meermaals onschuldige mensen geëxecuteerd."

BELUISTER - "Het echte aantal executies ligt vermoedelijk een pak hoger", zegt Eva Davidova van Amnesty International in "De ochtend":

Meest gelezen