N-VA-Kamerlid Michael Freilich.

N-VA stapt naar parket met documenten over mogelijk Bpost-gesjoemel: "Alles wijst op doofpotoperatie"

N-VA-Kamerleden Michael Freilich en Peter De Roover stappen naar het Brussels parket met informatie over mogelijk gesjoemel bij Bpost en de federale overheid. Ze zeggen documenten te hebben die "kunnen wijzen op strafbare feiten".

Wat voorafging

Half april bleek uit een audit dat er illegale prijsafspraken gemaakt zijn over het krantencontract. Bpost onderhandelde met krantendistributeur PPP en mediabedrijven DPG en Mediahuis om de aanbesteding binnen te halen. Afgelopen weken nam de zweem van gesjoemel bij het postbedrijf steeds grotere proporties aan: Bpost heeft ook voor nóg drie andere aanbestedingen de overheid mogelijk te veel geld aangerekend. Het bedrijf zou ook een loopje genomen hebben met de aanbestedingsregels bij consultancyopdrachten. 

Minister De Sutter kwam even in het vizier toen bleek dat twee gedetacheerde experten van haar kabinet al drie jaar op de loonlijst stonden van Bpost. Maar intussen lijkt de aandacht te verschuiven naar de nauwe contacten tussen de PS en het Bpost-bestuur.

N-VA-Kamerlid Michael Freilich zegt dat hij tijdens zijn parlementair onderzoek naar de mogelijke malversaties bij bpost op verschillende elementen is gestoten die "kunnen wijzen op strafbare feiten, zowel bij de federale overheid, de federale kabinetten als bij Bpost". Hij doet daarom samen met N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover aangifte bij het parket van Brussel.

BEKIJK - Michael Freilich over de elementen die hij overdraagt aan het parket:

Videospeler inladen...

Over welke informatie of documenten het precies gaat - laat staan om nieuwe informatie - is niet helemaal duidelijk. Volgens N-VA speelden minister van Economie Dermagne (PS) en Bpost onder een hoedje als het gaat over de toekenning van overheidsopdrachten. Mogelijk kreeg het postbedrijf daarbij vertrouwelijke informatie doorgespeeld die voordeel opleverde.

"Alles wijst op een uitgekiende doofpotoperatie van Bpost-voorzitster Audrey Hanard en minister van Economie Dermagne (PS)", zegt Freilich. "Zo wordt de audit, die Bpost liet uitvoeren door familie en kennissen van betrokken personen, niet gedeeld met het parlement, ondanks onze herhaalde vragen daartoe. Wat heeft men te verbergen, en waarom kreeg minister Dermagne wel een kopie? Waarom legde Dermagne geen klacht neer tegen Bpost en Hanard toen die trachtten om de gunningprocedure voor de kranten te beïnvloeden?"

Volgens de N-VA is ook de regering daar momenteel veel te vaag over en moet ze veel meer samenwerken met het parlement om de zaak uit te spitten. Deze namiddag wordt Bpost-voorzitter Audrey Hanard over de kwestie aan de tand gevoeld in de Kamer.

Meest gelezen