Na de vondst werd de loods in de Paardenkerkhofstraat door de politie verzegeld.© Theo Derkinderen

Huurder van loods waar cannabisplantage werd aangetroffen moet 25.000 euro betalen voor illegaal afgetakte stroom

Mechelen, Duffel -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een 47-jarige man uit Duffel veroordeeld tot 18 maanden cel met uitstel voor zijn betrokkenheid bij een cannabisplantage. De man huurde een loods waarin later een plantage werd ontdekt. De man hield vol dat hij niets te maken had met de eigenlijke kweek van de cannabis en alleen maar kleine klusjes deed.

Theo Derkinderen

De elektriciteitsmaatschappij maakte er in de zomer van 2020 melding van dat er een opvallend elektriciteitsverlies was in een loods in de Paardenkerkhofstraat in Mechelen. Daarnaast werd ook een opvallende warmte geregistreerd aan de achterzijde van de loods. Omdat er een vermoeden was van een cannabisplantage besliste de politie om een huiszoeking uit te voeren. En met resultaat, want achter een houten wand in het gebouw troffen de speurders twee kweekruimtes aan. Goed voor 336 cannabisplantjes in volle groei. “Daarnaast werden er ook 600 kweekpotten, lampen, filters, ventilatoren en thermometers aangetroffen. Ook lagen er documenten waarop de naam van A.H. uit Duffel stond. Documenten waaruit bleek dat hij de huurder was en ook de elektriciteitsrekening betaalde”, zei de openbare aanklager.

Aanvankelijk werd de loods gebruikt voor de handel in auto’s en meubelen. Eind 2018 zouden er voor het eerst cannabisplantjes naar de loods zijn gebracht door enkele Nederlanders. Per oogst kreeg A.H. volgens het parket 10.000 euro.

Kleine pion

“Mijn cliënt was niet de organisator of beheerder van de plantage. Hij had helemaal geen expertise om zo’n installatie op te bouwen. Hij was een kleine pion en deed alleen maar wat kleine, dagelijkse klusjes. Hij heeft zich laten gebruiken door de eigenlijke mensen achter de plantage”, reageerde advocaat Jos Vander Velpen. “Toen de Nederlanders met de plantage begonnen, stond meneer H. daar allesbehalve positief tegenover. Laat dat duidelijk zijn.”

Advocaat Jos Vander Velpen stond beklaagde A.H. bij.© fvv

Volgens de verdediging waren er slechts twee oogsten geweest en stonden de plantjes in bloei voor een derde oogst.

Schadevergoeding

De rechter achtte A.H. schuldig en veroordeelde hem tot 18 maanden cel en een boete van 8.000, allebei met probatie-uitstel. Aan de elektriciteitsmaatschappij moet de Duffelaar een schadevergoeding van ruim 25.000 euro betalen voor de illegaal afgetakte stroom. Een aanzienlijk bedrag, maar toch meer dan de helft minder dan het aanvankelijk gevorderde bedrag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen