De Zalm (het hoogste gebouw op de foto) op de Zoutwerf
Kris Vandevorst - Onroerend Erfgoed

Hannah Arendt Instituut verhuist naar historisch pand De Zalm in centrum van Mechelen

Het Hannah Arendt Instituut in Mechelen verhuist komende zomer van het stadhuis naar De Zalm in het centrum van de stad. In het historische pand aan de Zoutwerf krijgt de vereniging meer ruimte om evenementen en conferenties te organiseren.

Deze zomer krijgt het Hannah Arendt Instituut een nieuwe stek in De Zalm, in het centrum van Mechelen. Het instituut werd in 2020 opgericht door de stad Mechelen, de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel. De organisatie wil de wetenschappelijke kennis van de universiteiten over onderwerpen als burgerschap en diversiteit toegankelijker maken en toepassen in het dagelijkse leven.

Het instituut werd vernoemd naar Hannah Arendt, een Duits-Joodse filosofe die tijdens de Tweede Wereldoorlog moest vluchten voor het nazisme en de Jodenvervolging. Ze werd bij het grote publiek vooral bekend door het boek dat ze schreef over het proces tegen SS-er Adolf Eichmann. Hij werd in 1961 ter dood veroordeeld voor misdaden tegen de Joden, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. (lees verder onder de foto)

Hannah Arendt werd vooral bekend met haar boek over het proces tegen de ter dood veroordeelde SS-er Adolf Eichmann
Courtesy of Zeitgeist Films.

Samen oplossingen bedenken

Op de nieuwe locatie krijgt het instituut meer ruimte om aan publiekswerking te doen door evenementen of conferenties te organiseren. "We zijn één week voor de pandemie opgestart. De ruimte die we in het stadhuis kregen, hebben we vooral gebruikt om onze digitale producten te maken. Eens de pandemie voorbij was, keerden onze medewerkers natuurlijk terug en werd het al snel te klein", legt directeur Christophe Busch uit.

Het instituut wil wetenschappelijke kennis zoveel mogelijk delen met onder andere de verschillende beleidsniveaus in ons land. "We krijgen nu gigantische mogelijkheden om ervoor te zorgen dat we allerlei ontmoetingsplaatsen kunnen organiseren. De bedoeling is dat we over thema's als integratie of discriminatie samen kunnen debatteren en het samen oneens kunnen zijn om tot een oplossing te komen. We willen samen een betere samenleving maken", vertelt Busch nog.

De Zalm is eigendom van het stadsbestuur van Mechelen. De Stad heeft een tijdje geprobeerd om het pand te verkopen, maar dat lokte te weinig geïnteresseerde kopers. Nu wordt het historische gebouw uit de 16de eeuw de thuishaven van het instituut.

Tijl Vereenooghe (Wikipedia.org - CC BY-SA 3.0)

Meest gelezen