Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Schilderij van Rubens brengt ruim 24 miljoen euro op in New York: "Bevestigt zijn internationale rocksterstatus"

Bij een veiling van een hele rist meesterwerken van bekende kunstenaars, bij Sotheby's in New York, is ook een schilderij van de Peter Paul Rubens verkocht. "Portret van een man als de god Mars" ging voor 26,2 miljoen dollar (24,1 miljoen euro) onder de hamer. 

Tientallen meesterwerken, van onder meer Picasso, Klimt, Van Gogh, Cézanne, Monet, Matisse, Hopper en Magritte, zijn vannacht onder de hamer gegaan bij het veilinghuis Sotheby's in New York. Voor het schilderij van Picasso "Femme nue couchée jouant avec un chat" werd zo bijvoorbeeld meer dan 21 miljoen dollar (of bijna 19,5 miljoen euro) neergeteld. 

Van René Magritte bracht 'L'empire des lumières (III)' uit 1951 met 42,3 miljoen dollar (38,9 miljoen euro) het meeste op. In maart vorig jaar werd een werk uit de beroemde reeks waarbij het op de schilderijen tegelijkertijd zowel dag als nacht lijkt, nog voor een recordbedrag van net geen 62 miljoen euro geveild.

"Moderne" Rubens

Maar een van de absolute blikvangers tussen al die moderne(re) schilderijen was toch de veiling van "Portret van een man als de god Mars" van Peter Paul Rubens uit 1620. Dat stuk wisselde van eigenaar voor maar liefst 26,2 miljoen dollar (24,1 miljoen euro), zowat het drievoud van het bedrag waarvoor het in 2000 werd verkocht. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"Het is dan ook een heel direct werk", zegt Bert Watteeuw, directeur van het Rubenshuis in Antwerpen. "Het is tekenend dat Sotheby's ervoor gekozen heeft om het te veilen tussen een reeks moderne meesters. Dat zegt iets over de aantrekkingskracht van het schilderij. Het is geen klassieke Rubens met een complexe mythologische of Bijbelse compositie. Het is een compact schilderij, het voelt heel modern. De veiling bevestigt voor mij de rocksterstatus van Rubens op dat internationale forum."

Het is de tweede keer op korte tijd dat een Rubens wordt geveild. In januari ging "Salomé met het hoofd van Johannes de Doper" onder de hamer. "Beide schilderijen komen uit dezelfde collectie van een zeer kapitaalkrachtig koppel uit New York dat uit elkaar gaat", weet Watteeuw. "Dan moet de inboedel verkocht worden om de zaken te regelen."

Oorlogskas

Gegadigden genoeg in elk geval: "Het topsegment van de kunstmarkt heeft het de laatste jaren heel goed gedaan. Er zijn best wat kapitaalkrachtige mensen bijgekomen en mensen die al rijk waren, zijn nog rijker geworden. Het is een heel competitieve markt en de zeldzaamheid van die stukken stijgt alleen maar."

BEKIJK - "Er zijn best veel kapitaalkrachtige mensen nu", zegt Bert Watteeuw in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Wie de Rubens gekocht heeft, is nog niet bekend. "Voor institutionele bieders is dit een flinke kluif", ziet Watteeuw. "Er zijn maar een paar instellingen ter wereld die dit zouden aankunnen. Het zou kunnen dat het Metropolitan Museum het gekocht heeft, want het verkopende echtpaar had daar goede contacten. Dichter bij huis zie ik maar één mogelijke verzamelaar die een oorlogskas heeft om dit stuk aan te kopen." 

Watteeuw zou het in elk geval jammer vinden "dat een schilderij van deze kwaliteit niet te zien zou zijn". "We kunnen alleen maar hopen dat de eigenaar het wil uitlenen aan een museum, zodat andere mensen er ook van kunnen genieten. Ik sta daar absoluut voor open (lacht)."

Meest gelezen