Copyright Maskot .

Van 14 naar 18 kinderen per begeleider in buitenschoolse opvang tegen 2026, sector bezorgd: "Dat is echt te veel"

Eén begeleider voor wel 18 kinderen, dat wordt vanaf 2026 de nieuwe realiteit voor de buitenschoolse opvang, de opvang voor en na school voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Dat komt door nieuwe wetgeving van de Vlaamse regering. Ferm, dat instaat voor de opvang van 36.000 kinderen, trekt aan de alarmbel.

Dat de kinderopvang in Vlaanderen het moeilijk heeft, is intussen alom bekend. Maar ook bij de buitenschoolse opvang, waar kinderen tussen 3 en 12 jaar voor en na school worden opgevangen, zitten ze met kopzorgen. Met het nieuwe decreet buitenschoolse opvang en activiteiten, dat sinds vorig jaar van kracht is, gaat tegen 2026 ook de financiering van die buitenschoolse opvang op de schop. 

Waar voordien de aanbieders van de opvang rechtstreeks de nodige subsidies kregen toegewezen, komt vanaf 2026 de regie helemaal in handen van de gemeenten. Zij krijgen vanaf dan een som geld die afhangt van een rist criteria, zoals het aantal schoolgaande kinderen of het percentage kinderen in kansarmoede in die gemeente. 

"De middelen worden zo breed uitgesmeerd over alle gemeenten", legt Caroline Audoor van Ferm uit, dat in Vlaanderen al instaat voor de voor- en naschoolse opvang van 36.000 kinderen. "Dat betekent dat heel wat gemeenten flink wat middelen zullen verliezen en dus keuzes moeten maken. Ferm vreest dat dit ten koste kan gaan van de kwaliteit van de voor- en naschoolse opvang."

BEKIJK - "Wat doen jullie hier zoal met de kinderen?" - "Alles wat je je kan indenken": ("Het journaal" 17/05/23)

Videospeler inladen...

Van 14 naar 18

Zeker nu ook de limiet van het aantal kinderen per begeleider wordt opgetrokken van 14 naar 18. "14 is al heel pittig", zegt Audoor. "Meer kinderen opvangen is niet eenvoudig als je meer wilt doen dan enkel een oogje in het zeil houden. Op dit moment doen onze begeleiders al heel veel met de beperkte middelen die ze hebben. Nu mogen er nog meer bij komen, ook kleuters. Tja, dan wordt het moeilijk om elk kind te geven wat het nodig heeft."

Audoor wil daarom een duidelijk signaal uitsturen aan minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V): "14 kinderen voor 1 begeleider is het maximum. 18 kinderen is echt te veel."

Meer kinderen opvangen is niet eenvoudig als je meer wilt doen dan enkel een oogje in het zeil houden

Caroline Audoor van Ferm

De druk op de begeleiders wordt zo ook groter, vreest Ferm. "En het is door de krapte op de arbeidsmarkt al niet meer zo evident om de nodige handen te vinden om al die kinderen op te vangen. Daar moeten we iets aan doen. Zij zijn een onmisbare partner in de opvoeding van onze kinderen."

"Het is een prachtige job, maar ze vergt ook heel wat. Het zijn bijzondere uren en het statuut is ook niet helemaal in overeenstemming met hun maatschappelijke betekenis."

Meest gelezen