Een 27-jarige man verscheen woensdag voor de rechtbank in Turnhout voor de verkrachting van zijn nichtje.© Bart Van den Langenbergh

Twintiger betast nichtje (14) tijdens communiefeest in zwembad: “We waren aan het spelen”

Wechelderzande -

Een 27-jarige man uit Antwerpen stond woensdag terecht voor de aanranding en verkrachting van zijn amper 14-jarige nicht uit Wechelderzande (Lille) in het zwembad tijdens een communiefeest. Hij riskeert hiervoor een voorwaardelijke celstraf van twee jaar, maar ontkent dat hij haar heeft verkracht. “We waren aan het spelen en mijn hand verplaatste zich zonder dat ik het door had”, beweerde de twintiger.

Bart Van den Langenbergh

De 27-jarige B.W. uit Antwerpen moest zich voor de correctionele rechtbank in Turnhout verantwoorden voor het seksueel misbruik van zijn eigen nicht uit Wechelderzande. Het incident vond plaats tijdens een communiefeest in april 2018 toen het meisje 14 jaar was en de man zelf 22 jaar. Het meisje vertelde de dag nadien aan haar ouders wat er gebeurd was. Na onderling overleg met de familie van de beklaagde werd geen klacht ingediend en W. ging in therapie. “De bal ging in mei 2020 toch aan het rollen, omdat het slachtoffer de feiten maar niet kon loslaten”, zei openbare aanklager Hanne Hendrickx. “De beklaagde heeft haar in het zwembad betast aan de geslachtsdelen en er was ook sprake van penetratie met de vinger. In een chatconversatie heeft hij zijn excuses aangeboden voor zijn grensoverschrijdend gedrag, maar hij ontkende de penetratie. De man beweert dat het per ongeluk was en begrijpt niet goed dat er aangifte werd gedaan, omdat hij al therapie had gevolgd. Maar het slachtoffer is zwaar getraumatiseerd door wat er is gebeurd.”

Hele lijdensweg

De procureur vroeg om B.W. te veroordelen tot een gevangenisstraf van twee jaar met probatie-uitstel en hem voor een periode van vijf jaar te ontzetten uit zijn rechten. Het meisje en haar ouders eisten via hun advocaat een schadevergoeding. “Tijdens een audiovisueel verhoor heeft ze verklaard hoe gedurende diverse jaren tijdens familiefeesten ongewenste aanrakingen voordeden”, schetste meester Tom Robeyns, de raadsman van de familie. “Een andere persoon die ook aanwezig was op het feest verklaarde dat er ook andere feiten zijn voorgevallen met zijn zus. Het meisje zelf heeft al een hele lijdensweg moeten doorstaan en volgt een begeleiding.”

Per ongeluk

De 27-jarige neef beweerde woensdag dat hij niets met opzet had gedaan. “We waren aan het spelen. Mijn hand verplaatste zich zonder dat ik het doorhad”, legde hij uit. Zijn advocaat vroeg de vrijspraak voor de verkrachting maar betwistte de aanranding niet. “Hij heeft wel degelijk spijt en beseft dat hij handelingen stelde die nooit hadden mogen gebeuren”, pleitte meester Alek Dom. “Het ging ook om een eenmalige voorval.”

De rechtbank velt een vonnis op 14 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille