Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne staan zaterdag in de Champions League-finale: deze Belgen gingen hen voor

De tweede voor Romelu Lukaku of de eerste voor Kevin De Bruyne? Zaterdag is de illustere lijst aan Champions League-winnaars een Belg rijker. Big Rom en KDB komen in ieder geval al in dit lijstje van Belgische finalisten terecht.

Valerie Van Avermaet

2010 Van Buyten met Bayern

Dertien jaar geleden, in 2010, bereikt Daniel Van Buyten als eerste Belg ooit de finale van de Champions League. Onze landgenoot speelt in die campagne nagenoeg elke minuut. Ook in de finale staat hij 90 minuten tussen de lijnen voor Bayern, maar onze landgenoot kan niet verhinderen dat Inter twee keer scoort en zo de Champions League wint.

© AFP

In 2012 herhaalt Van Buyten dat kunstje met Bayern. Dit keer mist hij alle knock-outwedstrijden door een gebroken middenvoetsbeentje, maar in de finale mag hij een dik halfuur invallen. Opnieuw gaat Bayern onderuit, dit keer met penalty’s tegen Chelsea.

Een jaar later blijkt de derde keer de goede keer voor Van Buyten. Weer is hij een belangrijke schakel in het Duitse team, maar in de finale moet hij vrede nemen met een plek op de bank. De voormalige Rode Duivel ziet zijn ploeg dit keer wel winnen, met 1-2 van Dortmund.

2012 Lukaku met Chelsea

Van Buyten moet in de finale van het kampioenenbal in 2012 dus de zege laten aan Chelsea, waar op dat moment Romelu Lukaku speelt. Maar de aanvaller zit zoals de rest van het seizoen in de Champions League niet in de selectie, waardoor de prijs niet als de zijne voelt.

2014 Courtois en Alderweireld met Atlético

Een jaar later krijgen we met Thibaut Courtois en Toby Alderweireld twee Belgen in de finale van het kampioenenbal. Zij lijken tot diep in de extra tijd op weg naar een nieuwe Belgische triomf, maar uiteindelijk haalt Real Madrid het toch. Met duidelijke cijfers zelfs. In de 93ste minuut kopt Sergio Ramos de 1-1-gelijkmaker binnen. In de verlengingen wordt het nog 1-4 voor de Koninklijke. Courtois staat de hele wedstrijd onder de lat bij Atlético, Alderweireld vertolkt een rol als invaller.

© BELGAIMAGE

2015 Vermaelen met Barcelona

Thomas Vermaelen volgt twee jaar later Van Buyten op als Champions League-winnaar. Hij komt wel geen minuut in actie bij Barcelona in die campagne van het kampioenenbal. The Verminator zit – vooral door blessures – zelfs maar één keer in de selectie, in de heenwedstrijd van de halve finale. Vanuit de tribune ziet hij in de finale hoe Juventus voor de bijl gaat.

© VI Images / Maurice van Steen

2016 Carrasco met Atlético

Yannick Carrasco wordt in 2016 de eerste Belg ooit die scoort in de finale van de Beker met de Grote Oren. Hij is dat seizoen een belangrijke schakel voor Atlético. In de groepsfase heeft hij al twee assists, in de finale scoort hij als invaller tegen stadsrivaal Real. Dankzij de 1-1 van de Rode Duivel sleept Atlético verlengingen uit de brand, maar opnieuw toont Real zich het sterkst. Dit keer dankzij strafschoppen.

© AFP

2018 Mignolet met Liverpool

Doelman Loris Karius is de schlemiel van de verloren finale van Liverpool tegen Real Madrid in 2018. Simon Mignolet moet vanop de bank lijdzaam toekijken hoe zijn concurrent tot tweemaal toe de mist in gaat. Onze landgenoot komt dat jaar in de Champions League geen minuut in actie voor Liverpool.

© REUTERS

2019 Vier Belgen in de finale

Toby Alderweireld en Jan Vertonghen kijken met Tottenham het Liverpool van Divock Origi en Simon Mignolet in de ogen. Het is dat laatste duo dat aan het langste eind trekt. Origi speelt daarin een belangrijke rol door als invaller te scoren. Alderweireld en Vertonghen kunnen als rotsen in de branding achterin bij de Spurs hun landgenoot het scoren niet verhinderen. Mignolet blijft opnieuw een hele finale op de bank bij de Reds.

© REUTERS

© VI Images / Maurice van Steen

2021 De Bruyne met Manchester City

In 2021 hoopt Kevin De Bruyne zijn eerste Champions League-trofee te winnen, maar onze landgenoot moet na een uur het veld verlaten met een gebroken oogkas na een botsing met toenmalig Chelsea-verdediger Antonio Rüdiger. City kijkt op dat moment al tegen een achterstand aan en kan die niet meer ombuigen. KDB ziet een goede campagne – met drie goals en twee assists – zo in mineur eindigen. Straks volgt een herkansing...

© Getty Images

© AP

2022 Courtois en Eden Hazard met Real

Thibaut Courtois kroont zich tot absolute uitblinker in de finale van de Champions League. Hij pakt uit met een recordaantal reddingen en krijgt de trofee van Man van de Match. Ook Eden Hazard zit in de selectie voor de finale tegen Liverpool. Hij komt echter geen minuut in actie en klokt zo af op minder dan 90 speelminuten in de Champions League over het hele seizoen.

© REUTERS

2023 Lukaku en De Bruyne

En zo krijgen we ook dit jaar twee Rode Duivels in de finale van het kampioenenbal. Romelu Lukaku werkte zich de afgelopen weken weer op tot topspits bij Inter en gaf dinsdag in de halve finale tegen Milan nog een assist voor de 1-0 van z’n maatje Martinez. Als we het over assists hebben, kan Kevin De Bruyne niet ontbreken. De middenvelder van Manchester City deelde er gisteren weer twee uit, City stuurde Courtois en co met zware 4-0 cijfers terug naar Madrid. Zo krijgt De Bruyne straks een herkansing in de Champions League-finale, loopt dit nog mis?

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer