Foto Enzo Smits (Toneelhuis)

"Een plek die niet hier is": ruimte speelt hoofdrol in nieuw theaterstuk van Jozef Wouters

In Antwerpen gaat vanavond "A day is a hundred years" in première, een nieuw stuk van Jozef Wouters. Daarin speelt zijn Decoratelier in Molenbeek zélf de hoofdrol en zoekt hij hoe een ruimte een verhaal kan vertellen.

"A day is a hundred years": zo heet de nieuwe voorstelling van Jozef Wouters die vanavond in de Bourlaschouwburg in Antwerpen in première gaat. In het verhaal speelt zijn kunstruimte Decoratelier in een oude suikerfabriek in Molenbeek de hoofdrol.

Ook Barry Ahmad Talib staat centraal, een kunstenaar uit Guinee die 5 jaar geleden naar België kwam en conciërge in Decoratelier is. “Barry is deel van het gebouw", vertelt Wouter in "Culture club" op Radio 1. "De manier waarop dit gebouw functioneert, is niet los te zien van zijn rol als care taker, janitor, conciërge”.

BELUISTER - De reportage over "A day is a hundred years" in "Culture club":

22.000 blaadjes

Barry is niet alleen conciërge van Decoratelier, hij is ook actief als kunstenaar in residentie. Hij maakt onder andere grote boomsculpturen uit oude tapijten en recuperatiehout. Tijdens de winter knipten Wouters en Barry samen liefst 22.000 blaadjes uit stof.

“Tijdens het knippen, zijn we beginnen te praten. Die gesprekken hebben de tekst van de voorstelling gevormd. Al knippend heb ik ontdekt waarover we het moeten hebben”.

“De voorstelling gaat over een figuur die zorg draagt voor de ruimte. Momenteel is dat een ruimte in Brussel, vroeger was die in Guinee. Het is een ruimte die Barry hard mist. De ruimte die we gemaakt hebben in de voorstelling hangt op tussen die twee plekken."

"A day is a hundred years" gaat dus niet alleen over Decoratelier, maar vertelt volgens Wouters ook over “een plek die niet hier is”, over “de theatermachine als een plek om een plaats in te beelden waar we niet zijn”.

In 2019 won het Decoratelier Jozef Wouters/Menno Vandevelde nog de Ultima voor Podiumkunsten. "A day is a hundred years" gaat vanavond in première in de Bourlaschouwburg in Antwerpen en gaat daarna op tournee in Duitsland en Oostenrijk. 

Meest gelezen