Voetgangers in Castel Bolognese, een gemeente in de Italiaanse provincie Ravenna
2023 Anadolu Agency

Dodental na zware watersnood in Italië loopt op tot 13, nieuw gevaar steekt de kop op: "Men vreest voor modderstromen"

In Italië loopt het dodental na zware overstromingen van de afgelopen dagen verder op tot 13 doden. Dat melden Italiaanse media. Zeker 30.000 mensen zitten zonder elektriciteit en veel wegen en dorpen staan nog steeds blank. Nu het stilaan droger wordt in de zwaarst getroffen regio, steekt een nieuw gevaar de kop op. "Er wordt gevreesd voor modderstromen en grondverschuivingen", vertelt VRT NWS-journalist Mieke Strynckx vanuit Italië.

Van extreme droogte naar extreme regenval, met zware overstromingen tot gevolg. Het uitzonderlijke weer in Italië heeft de afgelopen dagen een grote menselijke en materiële tol geëist. Vooral de regio's Emilia-Romagna en de Marken zijn bijzonder zwaar getroffen. Er zouden al zeker 13 mensen zijn omgekomen door het noodweer, twintigduizend mensen moeten noodgedwongen hun woning verlaten.

BEKIJK - "De regen van gisteren was een apocalyps", VRT NWS ging ter plaatse naar het getroffen gebied:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Naar alle verwachting zal het dodental nog toenemen", vertelt VRT NWS-journalist Mieke Strynckx vanuit Italië. Ze is op dit moment op weg naar de zwaarst getroffen regio, maar die is erg moeilijk te bereiken. "Veel straten staan blank. Dat maakt het reizen er niet eenvoudiger op. Heel wat mensen zitten geïsoleerd in dorpen en kunnen erg moeilijk communiceren met de buitenwereld."

Het is er nu plots erg stil. Ik weet niet of dat komt doordat ze geen bereik of stroom hebben... 

Mieke Strynckx - buitenlandjournalist in Italië

Ongeveer 30.000 mensen zouden zonder stroom zitten. Telefoonlijnen liggen plat en mensen hebben geen toegang tot het internet. "Ik heb gisteren gekeken op de Facebookpagina van de burgemeester van Faenza", vertelt Strynckx. "Daarop las ik heel wat noodkreten van inwoners. Ze smeekten om hen er weg te halen. Nu is het er erg stil. Ik weet niet of dat komt doordat ze geen bereik hebben of omdat hun batterijen plat zijn."

Kans op modderstromen

Op dit moment is het op de meeste plaatsen droog in de regio. Ook de komende dagen wordt minder neerslag voorspeld. "Toch staat het water op sommige plaatsen nog zeker een meter hoog. Hoe groot de schade precies is, zal pas blijken wanneer het water weggetrokken is. Maar ik kan nu al zeggen dat die erg groot zal zijn."

Er is voldoende hulp, maar de vraag is of ze wel overal kunnen raken.

Mieke Strynckx - buitenlandjournalist in Italië

"Ook al is het de afgelopen uren niet meer aan het regenen, toch stijgt op bepaalde plaatsen het waterpeil nog", vertelt VRT NWS-journalist Thomas De Graeve vanuit Italië. 

BEKIJK - VRT NWS-journalist Thomas De Graeve: "Italianen zijn sterk in deze situaties, ze zijn vertrouwd met natuurrampen":

Videospeler inladen...

En dan steekt er nog een ander gevaar de kop op: de kans op modderstromen en aardverschuivingen. "De vrees groeit dat die de komende dagen vaak zullen voorkomen. Dat komt door het hoge grondwaterpeil. Het water zoekt zich ook een weg naar zee en baant zich, vooral in de heuvels, een weg. Ook op het platteland en in steden vreest men daarvoor." 

Volgens Strynckx zal de hulpverlening wel vlot op gang komen. "In Italië zijn ze erg goed voorbereid op dit soort rampen. In bepaalde steden en gemeenten is ook al de hulp van het leger ingeroepen. Ik vermoed dat er wel voldoende hulp is, maar de vraag is of de hulpverleners wel overal zullen raken waar hun hulp broodnodig is."

BELUISTER - VRT NWS-journalist Mieke Strynckx is in Italië:

Meest gelezen