AFP or licensors

Deutsche Bank treft schikking van 75 miljoen dollar met slachtoffers in Epsteinzaak 

Deutsche Bank heeft een schikking getroffen van 75 miljoen dollar in een rechtszaak die was aangespannen door slachtoffers van zedendelinquent Jeffrey Epstein. Volgens hen had de bank het seksueel misbruik en de vrouwenhandel van Epstein mogelijk gemaakt door hem financiële diensten te blijven leveren.

Epstein was van 2013 tot 2018 klant bij Deutsche Bank. Hij zou er via zijn rekening onder meer geld hebben overgemaakt naar vrouwen in Oost-Europa. Banken hebben een plicht om in te grijpen bij verdachte transacties. Deutsche Bank zelf geeft niet toe dat het in de fout is gegaan, maar zegt wel haar controlemechanismen te hebben versterkt. 

De advocaten van de aanklagers reageerden tevreden. "Door de schikking kunnen tientallen overlevenden van Jeffrey Epstein eindelijk proberen hun vertrouwen in ons systeem te herstellen, wetende dat alle individuen en entiteiten die Epsteins seksueel misbruik en mensenhandel hebben vergemakkelijkt, eindelijk ter verantwoording worden geroepen."

Jarenlang misbruik

In 2019 werd multimiljonair Epstein beschuldigd van mensenhandel en van seksueel misbruik van minderjarigen. Hij zou tussen 2002 en 2005 tientallen minderjarige meisjes hebben misbruikt. Twee weken na zijn aanhouding werd hij dood in zijn cel aangetroffen. Volgens de politie ging het om zelfmoord, al is daar nog twijfel over.

Epsteins misbruik was al langer bekend. Sinds 2008 stond hij officieel als zedendelinquent geregistreerd. Hij werd toen veroordeeld voor het uitlokken van betaalde seks met een 14-jarig meisje. Als onderdeel van een schikking kreeg hij uiteindelijk slechts 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 13 maanden in huisarrest.

Deutsche Bank besloot nadien toch om Epstein als klant aan te nemen. In 2020 kreeg de bank een boete van 150 miljoen dollar omdat die er niet in slaagde de omstreden financiële zaken van Jeffrey Epstein te melden. 

Ook JP Morgan onder vuur

Voor zijn tijd bij Deutsche Bank was Epstein 15 jaar klant bij JP Morgan Chase. Ook tegen die bank loopt een rechtszaak, aangespannen door een ander slachtoffer van Epstein. Mogelijk riskeert de bank zwaardere straffen, aangezien er meer bewijs is dat de bank op de hoogte was van Epsteins misdaden.

Uit onderzoek bleek ook dat topbankier Jes Staley, die toen verantwoordelijk was voor Epsteins financiën, een zeer nauwe band had met Epstein. In een van de 1.200 mails die ze met elkaar uitwisselden, omschreef hij Epstein als een zeer goede vriend. Uit enkele mails zou zelfs blijken dat Staley betrokken was bij Epsteins vrouwenhandel.

Ook CEO Jamie Dimon moet een verklaring afleggen, al heeft hij recent in een interview elke schuld ontkend. Hij zei wel spijt te hebben dat de samenwerking zo lang geduurd heeft.

De vrouwen die de banken hebben aangeklaagd, beschreven ze als "het geheime wapen van Epstein dat jarenlang seksueel misbruik en mensenhandel mogelijk maakte".

In een andere rechtszaak rond de banden tussen Epstein en JP Morgan, wordt Teslabaas en miljardair Elon Musk door de Amerikaanse Maagdeneilanden gedagvaard. Het is niet duidelijk wat Musk hiermee te maken heeft.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen