Copyright © 2020, Vlad Ispas, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Econoom Paul De Grauwe: "Bottomline is dat banken te veel macht hebben"

Volgens Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics, kan het niet dat de banken hun klanten een lage spaarrente geven, terwijl ze zelf een veel hogere rente krijgen voor de tegoeden die ze aanhouden bij de Europese Centrale Bank, via de Nationale Bank. Hij pleit in "Terzake" voor een minimumrente, opgelegd door de regering. De Grauwe vindt dat de Belgische banken hun machtspositie misbruiken.

De banken houden de rente op spaarrekeningen nog altijd lager dan wat die eigenlijk zou moeten zijn. "Godgeklaagd", vindt econoom Paul De Grauwe. "Ze hebben voor ongeveer 200 miljard op zichtrekeningen bij de Europese Centrale Bank, via de Nationale Bank. Ze krijgen daar nu massaal veel geld voor: 6 à 7 miljard."

Er zijn impliciete afspraken die tot gevolg hebben dat ze gewoon de spaarrente nauwelijks verhogen

Paul De Grauwe (London School of Economics)

Dat geld vloeit niet naar de spaarders, hun klanten. "Naar waar dan wel? Naar de aandeelhouders. Dat kan toch niet?"

"De banken gebruiken hun machtspositie", vindt De Grauwe. Dat komt omdat er geen vrije concurrentie is in het bankwezen. "Er zijn impliciete afspraken die tot gevolg hebben dat ze gewoon de spaarrente nauwelijks verhogen, of allerlei drempels opbouwen om het voor de spaarder moeilijk te maken dat die een betere vergoeding krijgt." 

"Vrijheid kan alleen maar worden toegelaten als er concurrentie is, niet als er impliciete afspraken zijn", vindt De Grauwe. "Dat zijn bijna monopolies. De banken hebben te veel macht opgebouwd."

De banken willen zo weinig mogelijk tegemoet komen aan de wensen van hun eigen klanten

Paul De Grauwe (London School of Economics)

Wat moet er dan gebeuren om de banken aan te manen tot meer inschikkelijkheid? "De banken willen zo weinig mogelijk tegemoet komen aan de wensen van hun eigen klanten. Dat is toch moeilijk te begrijpen. Dat is omdat ze te weinig concurrentie hebben. Fundamenteel moet de overheid de concurrentie in de sector aanwakkeren."

En wat met het dreigement van staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD) om een hogere minimumrente op te leggen? "De overheid zou dat vandaag of volgende week kunnen beslissen. Waarop wachten ze eigenlijk?"

Maar ook de Europese Centrale Bank kan iets doen, vindt Paul De Grauwe. "De ECB zou samen met de nationale banken kunnen zeggen: wij vergoeden de zichtrekeningen die u bij ons aanhoudt op voorwaarde dat de spaarrente ook wordt opgedreven." Voor een goed begrip: dat gebeurt momenteel niet, maar volgens De Grauwe kán dat wel.

Het argument dat de banken in een recent verleden jarenlang goedkope leningen hebben gegeven, wuift hij weg. "Dat was een mindere periode, maar de banken hebben toch wel winst gemaakt. Het is dus niet zo dat ze verlies hebben geleden."  

BEKIJK - Paul De Grauwe vindt het godgeklaagd hoe de banken vandaag hun klanten behandelen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen