foto VRT

Turkse kiezers in België kunnen nu al stemmen voor tweede ronde en brengen massaal hun stem uit in Antwerpen

Vanaf vandaag kunnen Turkse kiezers in het buitenland hun stem uitbrengen in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. Volgend weekend valt daarin de beslissing in een tweede ronde, nadat noch huidig president Recep Tayyip Erdogan, noch oppositiekandidaat Kemal Kilicdaroglu een meerderheid hadden kunnen halen in de eerste ronde. 

Vanaf vandaag kan er gestemd worden in Brussel, Antwerpen en Hasselt. VRT-reporter Jeroen Reygaert was in Antwerpen en zag dat het er druk was: "Met duizenden zijn ze hier vanmorgen komen aanschuiven in de expohallen, op de eerste dag. Nochtans zijn er vijf dagen waarop ze kunnen stemmen. Maar ze vinden het hier heel belangrijk om te stemmen voor hun roots." 

De stemmen van Belgische Turken gingen in de eerste ronde massaal naar Erdogan, en wellicht zal dat opnieuw het geval zijn. In de eerste ronde haalde Erdogan ruim 72 procent van de stemmen in België. Dat is zijn hoogste score in een Europees land, en veel hoger dan zijn totaalscore in Turkije, waar hij ruim 49 procent haalde.

Kiezers in Turkije zelf hebben overigens kritiek op de buitenlandse stemmen: zij vinden dat het niet aan pakweg Gentse of Antwerpse Turken is om mee het beleid te bepalen in Turkije. 

Turken in het buitenland mogen sinds 2014 hun stem uitbrengen voor de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen. Dit jaar zijn er zo'n 135.000 stemgerechtigde Turken in België, van wie 85.000 een stem hebben uitgebracht in de eerste ronde.

BEKIJK - Hoe stemden de Turken in het buitenland in de eerste ronde? En hoe liggen de kaarten voor de tweede ronde? "Als Erdogan er nog een procentje bij krijgt, wint hij opnieuw" (uit Terzake op 15 mei):

Videospeler inladen...

Meest gelezen