Alexander De Croo en Pascal Smet zijn allebei aanwezig.
Nicolas Maeterlinck

Pride in Brussel lokt meer dan 150.000 mensen, ook premier De Croo aanwezig

Vandaag trekt de Pride door Brussel, de jaarlijkse parade waarmee de holebi- en transgemeenschap aandacht vraagt voor haar rechten. De Pride staat dit jaar in het teken van "Protect the protest", het recht om wereldwijd te blijven opkomen voor de rechten van mensen van alle seksuele en gendervoorkeuren. Voor het eerst nemen ook militairen in uniform deel. De organisatie spreekt van meer dan 150.000 aanwezigen.

De Belgian & European Pride, kortweg de Brussels Pride, is het sluitstuk van de Pride Week in ons land, waarin de rechten van LGBTQIA+-personen centraal staan. Niet toevallig valt Pride Week rond 17 mei, de internationale dag tegen holebifobie, transfobie en interseksefobie.

Op het programma

Om 12 uur verzamelden de deelnemers in Pride Village, op de Kunstberg in het hart van Brussel. Om 14 uur was er een toespraak., waarna de parade met de grote regenboogvlag door de straten van Brussel trok.

Aan de Kunstberg en de Beurs staan twee podia waar verschillende artiesten concerten en dj-sets spelen. Nog aan de Kunstberg is er de Pride Village, waar deelnemers informatie kunnen krijgen van verschillende LGBTQIA+-organisaties en verenigingen.

Het thema van de Brussels Pride dit jaar is "Protect the protest", een slogan die de organisatie overgenomen heeft van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. "We willen solidair zijn met de wereldwijde LGBTQIA+-gemeenschap, omdat het niet in elk land evident is om op te komen en te demonstreren voor je rechten", zegt Eef Heyligen van co-organisator Cavaria. "In sommige landen wordt protest actief de kop ingedrukt."

"Ook in België zien we dat dat niet altijd zo evident is, dat de tegenbeweging meer aandacht krijgt. Dus het is een oproep om ook in België waakzaam te zijn voor het recht om op te komen voor LGBTQIA+-rechten."

BEKIJK - "Het is allemaal vlekkeloos verlopen, volgens de politie waren er geen incidenten":

Videospeler inladen...

Volgens de politie namen 100.000 mensen deel aan de parade. De organisatie bevestigt dat, maar zegt dat er, zoals verwacht, meer dan 150.000 mensen in totaal aanwezig zijn. Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) is ter plekke. Samen met andere deelnemers, onder wie Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) droeg hij de regenboogvlag tijdens de parade. 

Nicolas Maeterlinck

Militairen in uniform

Het is de eerste keer sinds corona dat er opnieuw praalwagens in de Pride te zien zijn. En nog opvallend: het is ook de eerste keer dat militairen in uniform mogen deelnemen. Het ministerie van Defensie heeft daar zijn uitdrukkelijke toestemming voor gegeven.

"Voor mij persoonlijk is dit heel belangrijk", zegt Jesse Arents van de vzw Beldefrac, die holebi's en transpersonen binnen Defensie vertegenwoordigt. "Ik werk al meer dan 24 jaar bij Defensie, maar nog maar 2 jaar als vrouw. Dat is de boodschap die ik wil uitdragen: jezelf kunnen zijn op eender welke werkvloer, zonder dat je daar stress over hoeft te hebben."

Regenboogtrein

De NMBS zet voor het eerst een "regenboogtrein" in voor het evenement om de strijd tegen discriminatie te steunen. De trein wordt niet alleen vandaag gebruikt, maar ook in de dagelijkse dienstverlening de komende maanden, en zal zeker nog te zien zijn op de dag van de Pride in Antwerpen deze zomer.

BEKIJK - "Ik doe mee voor mijn dochter":

Videospeler inladen...

Meest gelezen