© ZB

HERBELEEF. Beringse gemeenteraad buigt zich over TikTok en wildplukpad

Beringen -

Herbeleef de Beringse gemeenteraad en alle besproken agendapunten hieronder.

Zahra Boufker
    zahraboufker
    Zo de vergadering zit erop. Wij danken u voor de belangstelling en wensen u nog een prettige avond.
    zahraboufker
    Raadslid Irfan Oztas (Groen) stelt een vraag over leegstand van sociale woningen. Volgens het raadslid is het recht op een goede huisvesting essentieel, maar ondanks bouwprojecten en behalen van het sociaal objectief staan sociale huurwoningen in Beringen soms lang leeg. De stijgende vraag en hoge huurprijzen op de private markt bemoeilijken de situatie. Het raadslid wil weten hoelang een sociale huurwoning gemiddeld leegstaat, het aantal leegstaande woningen, redenen hiervoor en de inzet van sociale huisvestingsmaatschappijen om dit te verbeteren.
    Schepen patrick Witters (CD&V) antwoordt dat gemiddeld sociale huurwoningen in Beringen niet langdurig leegstaan. De leegstand is volgens hem meestal te wijten aan renovaties, waarbij de woningen volledig worden opgeknapt na het vertrek van de vorige huurder. “Dit is een positieve ontwikkeling voor het comfort en de duurzaamheid van de woningen. De sociale huisvestingsmaatschappijen hebben een totaal renovatiestrategie en kiezen voor energetische duurzaamheid.”
    zahraboufker
    Raadslid Kobe Snyers (Groen) komt terug op de langlopende zaak rond voetweg 124. Die houdt in dat de boer de voetweg heeft geïntegreerd in zijn velden, waardoor het voor voetgangers onduidelijk is geworden. Een vonnis van het de vrederechter verplichtte de boer om de voetweg te herstellen, maar hij ging in beroep. Het stadsbestuur heeft nog geen actie ondernomen en de voetweg blijft verdwijnen. Raadslid Kobe Snyers (Groen) vraagt naar het vonnis en welke maatregelen het stadsbestuur zal nemen.
    Volgens schepen Jean Vanhees (CD&V) heeft de boer onlangs de voetweg eerst opnieuw omgeploegd, maar is de weg intussen opnieuw begaanbaar. Maar de uitspraak van het beroep heeft de stad nog niet ontvangen. 
    zahraboufker

    Onafhankelijk raadslid  Hilaire Poels peilt naar een stand van zaken betreffende verbetering van de woonkwaliteit langs de E313 na het (ver)plaatsen van geluidsschermen. Hij wil dat de geluidsmuren vergroend worden en er groeven worden aangebracht op de rijbaan om de geluidsoverlast te verminderen.

    Volgens schepen Jean Vanhees (CD&V) is de vraag gesteld aan Agentschap Wegen en Verkeer. Dit zal niet gebeuren door AWV, maar de stad gaat bekijken om dit zelf te doen. Wat de groeven in de rijbaan betreft heeft AWV aangekondigd dat deze groeven ook op de rijbaan van de E-313 in Beringen worden aangebracht.

    zahraboufker

    Raadslid Erik Gilissen (Vlaams Belang) vraagt zich af of de stad zal ingaan op de oproep van minister Somers om de app TikTok (tijdelijk) te verbieden voor medewerkers? Indien ja, vanaf wanneer geldt dit verbod en voor hoe lang? Indien nee, waarom niet?

    Schepen Tijs Lemmens (Voluit) antwoordt dat de stad Beringen  het netwerkverkeer naar TikTok heeft geblokkeerd en de app uitgeschakeld op professionele computers en smartphones. Dit geldt ook voor leden van het schepencollege en is van kracht sinds 13 maart 2023. Het verbod geldt zowel voor medewerkers als uitvoerende mandatarissen. Het bestuur maakt gebruik van Mobile Device Management om het gebruik van apps op professionele smartphones te beheren. De stad sensibiliseert medewerkers en mandatarissen voortdurend via verschillende kanalen en organiseert campagnes rond informatieveiligheid. Privé smartphones vallen onder de verantwoordelijkheid van de gebruiker.

    zahraboufker
    De stad stelt voor om opnieuw een aantal wielerwedstrijden mee te organiseren in de periode 2023-2026.
    Raadslid Kobe Snyers (Groen) vindt dat 260.000 euro voor de deelname erg hoog is. Volgens hem kunnen met dit geld heel wat andere nuttige dingen gedaan worden dan Beringen te positioneren als wielerstad. Bovendien vindt hij het onbehoorlijk bestuur dat een deel van dit bedrag bij de volgende legislatuur komt te liggen. Ook raadslid Dave Schops (Vooruit) vindt dat met dit geld andere accenten zouden gelegd kunnen worden.
    Volgens schepen Tijs Lemmens (Voluit) is elke uitgave per definitie bespreekbaar om elders in te zetten en gaat het om keuzes van het bestuur. "Bovendien moet je het momentum nemen om in te tekenen op dergelijke evenementen."
    Wedstrijden veldrijden in  2023, 2024, 2025 en het Belgisch kampioenschap veldrijden 2026 worden goedgekeurd. Ook de wielerwedstrijden (Baloise-tour)  2023, 2024 en 2025 worden goedgekeurd. 
    zahraboufker
    Samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen zal er een wildplukpad worden aangelegd in het Park van de directeur. In de nabije toekomst zullen bezoekers de mogelijkheid hebben om kruiden te plukken langs een speciaal aangelegde route door het park. Er wordt gekozen voor zowel inheemse kruiden als wilde kruiden die verwijzen naar het mijnverleden en die gebruikt worden in de diverse keukens die Beringen kent. Volgens schepen Tijs Lemmens (Voluit) zal het wildplukpad klaar zijn in 2025, na enige tijd van groei en ontwikkeling.
    zahraboufker
    Volgens raadslid Dave Schops (Vooruit) staat het gras op sommige plaatsen gevaarlijk hoog vanwege de "Maai-mei-niet" maand. Van schepen Jean Vanhees (CD&V) mag hij die plaatsen altijd melden zodat de diensten kunnen ingrijpen.
    zahraboufker

    Bij de opening van de gemeenteraad stemmen Groen, Vooruit en Vlaams Belang tegen de goedkeuring van de notulen van de vorige vergadering omdat die enkel via audio-visuele weg te raadplegen zijn.

    zahraboufker

    De zitting begint met de raad voor maatschappelijk welzijn.

    Ook de Jaarrekening 2022 van de stad wordt hier besproken. In het boekjaar 2022 behaalde de geïntegreerde jaarrekening een budgettaire winst van ruim 4,1 miljoen euro, een beschikbaar budgettair resultaat van 19,5 euro en een positieve autofinancieringsmarge van 5,5 miljoen euro.Raadslid Bilgin Bekdemir (Vooruit) vraagt bij de goedkeuring van de jaarrekening verduidelijking over de rol van de overdracht van Corsala in de rekening. Schepen Tijs Lemmens (Voluit) wil de details hierover eerst nader onderzoeken en bij een volgende vergadering meegeven.

    Raadslid Kobe Snyers (Groen) vindt dat de jaarrekening wordt opgesmukt door de verkoop van patrimonium zoals het Eeuwfeestgebouw. Hij vraagt zich af waarom de stad dergelijk waardevol patrimonium van de hand doet. Schepen Tijs Lemmens (Voluit) nuanceert de rol van de verkoop van patrimonium in de Investeringsontvangsten. De verkoop van patrimonium is volgens de schepen verantwoord omdat het onderhoud vaak meer kost dan dat het opbrengt. “Door de verkoop van patriumonium zetten we de tering naar de nering”, aldus de schepen. 

    De jaarrekening wordt goedgekeurd.

    zahraboufker
    De zitting start met een moment van stilte naar aanleiding van het overlijden van raadslid Lowie Tielens (Vlaams Belang) die vorige dinsdag op 80-jarige leeftijd overleed. Hij was ongetwijfeld een van de kleurrijkste leden van de gemeenteraad. 
    Collega raadslid Erik Gilissen (Vlaams Belang) eert Louis als een volbloed lokaal politicus. Een rasechte Beringenaar met veel gevoel voor humor die gemist zal worden.
    Ook de fracties van Vooruit, Groen, CD&V, Hilaire Poels, Voluit en N-VA betuigen hun deelneming aan familie en vrienden van Lowie Tielens. 
    zahraboufker
    Goedeavond, we zitten weer klaar voor een nieuwe gemeenteraad van de stad Beringen. 
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer