AFP or licensors

Pa Dawa evenaart record met 27e beklimming van Mount Everest, collega Kami Rita al bezig met nieuwe recordpoging 

De Nepalese bergbeklimmer Pasang Dawa Sherpa heeft voor de 27e keer de top van de Mount Everest bereikt. Hij evenaart daarmee het record van zijn collega Kami Rita Sherpa.

Pasang Dawa Sherpa. (archiefbeeld)
Represented by ZUMA Press, Inc.

Pasang Dawa Sherpa, die ook Pa Dawa (46) genoemd wordt, bereikte vandaag de top van de hoogste berg ter wereld samen met een Chinees team. Dat doet hij slechts enkele dagen na Kami Rita Sherpa, die daarmee zijn record opnieuw moet delen.

Kami Rita kan het record binnenkort nog in handen krijgen, want hij is momenteel voor de tweede keer dit seizoen op weg naar de top van de Everest.

De twee sherpa's zijn geboren in de regio Khumbu, een berggebied in Nepal dat bekend staat als kweekvijver voor getalenteerde klimmers. Ze werken al sinds de jaren 90 als gids.

Nepalese gidsen, meestal sherpa's uit de valleien rond de Everest, worden beschouwd als de ruggengraat van de bergsportindustrie in de Himalaya. Zij nemen enorme risico's om uitrusting en voedsel te dragen, touwen te bevestigen en ladders te repareren.

Nepal herbergt acht van de tien hoogste toppen ter wereld en verwelkomt elk voorjaar honderden klimmers wanneer de temperaturen warmer zijn en de wind over het algemeen kalm.

Dit jaar hebben de autoriteiten 478 klimvergunningen verstrekt aan buitenlandse klimmers. Zo'n 400 mensen hebben de Everest dit jaar al beklommen.

En dat is heus niet zonder gevaar. Zeker 11 mensen kwamen daarbij om en 2 anderen zijn nog vermist, blijkt uit cijfers van de dienst toerisme.

Meest gelezen