Op economische missie in Senegal: bakermat van stabiliteit in West-Afrika met enorm potentieel

In Senegal zijn op dit moment honderden Belgische zakenlui de lokale markt aan het aftasten. Ze onderhandelen er contracten en samenwerkingsakkoorden met Senegalese bedrijven. De zakenlui zijn mee op een grote economische missie onder leiding van prinses Astrid. Het is uitzonderlijk dat een prinselijke handelsmissie naar Afrika trekt, waarom dan nu Senegal?

Senegal is één van de Afrikaanse landen die al vele jaren economische groei kennen. In Senegal is dat telkens meer dan zes procent. Voor dit en volgend jaar zal die groei nog groter zijn: meer dan acht procent dit jaar en meer dan tien procent in 2024.

Senegal is een groeimarkt en dat is ook de bedoeling van de regering die negen jaar geleden het “Plan Sénégal Émergent” lanceerde. De Senegalese regering wil de economie grondig hervormen en de groei van de economie duurzaam maken, zodat er meer welvaart komt voor de bevolking.

BEKIJK - "Omdat de markt rond Senegal groeit, hebben we een fabriek gebouwd om transport en tijdverlies te vermijden"

Videospeler inladen...

Senegal investeert in infrastructuur

Het paradepaardje van dat nieuwe plan is Diamniadio, een gloednieuwe stad op zo’n veertig kilometer van de hoofdstad Dakar. De stad is nog in opbouw, maar ziet er veelbelovend uit. Ze moet de hoofdstad, die dichtslibt en uit haar voegen barst, ontlasten.

Er is een gloednieuwe universiteit, er worden woonblokken gebouwd, een zone voor de ministeries en overheidsadministratie, bedrijventerreinen, industrieparken, twee stadions, een centrum voor de VN-agentschappen, en een farmaceutische hub die medicijnen en vaccins voor heel West-Afrika gaat maken. Een trein verbindt de zogenoemde "intelligente stad" met de hoofdstad Dakar.

Het is een voorbeeld van hoe president Macky Sall buitenlandse investeerders wil aantrekken. En niet alleen Chinese bedrijven, die deze markt al lang geleden hebben ontdekt. Ook Belgische (en Europese) bedrijven zijn welkom.

Fabienne L'Hoost, directeur-generaal van het Belgische Agentschap voor Buitenlandse Handel, vindt Senegal daarom een ideale bestemming voor een economische missie: "Senegal ligt op het kruispunt van zeeroutes en is een belangrijke toegangspoort tot West-Afrika. Het land investeert massaal in zijn infrastructuur en instellingen om binnen- en buitenlandse investeerders aan te trekken."

Senegal biedt enorm arbeidspotentieel en gigantische afzetmarkt

De nieuwe industriestad en het groeiplan moeten ook jobs creëren, want de werkloosheid is ondanks de groeiende economie zeer hoog. "Vandaag hebben 80 procent van de hoger opgeleide jongeren in Afrika drie jaar na het afstuderen nog altijd geen zicht op een degelijke baan. Als de Europese maakindustrieën niet dringend investeren in Afrika vrees ik dat Europa zich serieuze zorgen moet maken", zegt gepensioneerd bedrijfsleider en voormalige Agoria-topman Karel Uyttendaele, die de Senegalese markt zeer goed kent.

Een andere Belgische bedrijfsleider die hier al jaren actief is, verwoordde het zo: "Als ik een vacature uitschrijf, krijg ik binnen de 24 uur meer dan 500 cv's in mijn mailbox." Er is dus een enorm arbeidspotentieel en de jongeren die op de arbeidsmarkt komen, zijn steeds beter opgeleid.

Als ik een vacature uitschrijf, krijg ik binnen de 24 uur meer dan 500 cv's in mijn mailbox

Belgische bedrijfsleider

Het Senegalese bevolkingsaantal zal verdubbelen tegen 2050 en de middenklasse groeit. Er wacht dus ook een enorme afzetmarkt. Dat is misschien wel de belangrijkste verklaring voor de grote belangstelling voor deze handelsmissie.

Ann Van Acker, één van de 367 delegatieleden en manager van een chocoladebedrijf, wil hier een verdeler vinden voor haar chocolade. Ze gelooft dat Senegal een belangrijke markt voor de toekomst wordt. Ook Colruyt investeert in Senegal. In Dakar zie je nu al overal vestigingen van de concurrent uit Frankrijk, Auchan.

Senegal biedt stabiliteit

Buitenlandse investeerders zoeken naar landen met een stabiel bestuur. Afrika heeft op dat vlak geen al te beste reputatie. Maar Senegal is al tientallen jaren een baken van stabiliteit in de regio. Verkiezingen en machtswissels verlopen meestal zonder grote problemen, er is nog nooit een staatsgreep gepleegd en het jihadisme – dat oprukt in de hele Sahelregio – krijgt hier voorlopig geen kans.

Senegal zou voor vele bedrijfsleiders, die zijn meegekomen, wel eens een opstapje kunnen zijn naar investeringen in andere delen van Afrika, dat binnenkort een vierde van de wereldbevolking zal uitmaken.

AP Photo/Grace Ekpu

Meest gelezen