Brusselaars nemen minder de auto en gaan vaker met de fiets of te voet

Themabeeld© BELGA

De Brusselaar neemt minder de auto dan tien jaar geleden en gaat vaker met de fiets of te voet. Dat blijkt uit een studie waarvan Brussel Mobiliteit dinsdag de resultaten bekendmaakte. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) is tevreden.

jvh
Bron: BELGA

Dagelijks maken de inwoners van de hoofdstad 3,3 miljoen verplaatsingen, goed voor 25 miljoen afgelegde kilometers. De studie vergelijkt de verplaatsingen van de Brusselaar met die van tien jaar geleden. Uit de resultaten blijkt dat stappen de meest gebruikte vervoerswijze van de Brusselaar is geworden, met een aandeel van 36 procent, tegenover 32 procent in 2010. 

Tegelijkertijd is het aandeel van de auto gedaald van 38 procent naar 27 procent en dat van de fiets gestegen van 3 procent naar 9 procent. 22 procent van de verplaatsingen gebeurt met de bus, tram of metro (24 procent in 2010) en 2 procent van de verplaatsingen gebeurt met de trein, hetzelfde aandeel als in 2010. Ten slotte wordt 1 procent van de verplaatsingen gemaakt met een elektrische step.

De meest voorkomende reden om zich te verplaatsen, na ‘naar huis gaan’ (38,8 procent) is winkelen (15,2 procent). Werk- en beroepsverplaatsingen zijn slechts goed voor 10,5 procent van de verplaatsingen, minder dan vroeger (14 procent in 2010), waarschijnlijk als gevolg van telewerken, dat sterk is toegenomen tijdens de covidcrisis.

Waar de gemiddelde verplaatsing normaal 7,7 km bedraagt, is dat binnen het Brussels Gewest slechts 3,3 km. En 45 procent van de verplaatsingen van de Brusselaars zijn minder dan of gelijk aan 2 km. Voor die korte verplaatsingen is stappen het meest gebruikte vervoermiddel.

“Dit onderzoek toont ook aan dat files niet onontkoombaar zijn en dat verandering mogelijk is. Aangezien veel verplaatsingen binnen Brussel korte afstanden zijn, is er nog een groot potentieel voor stappen, fietsen en openbaar vervoer. Ik ben hier heel blij mee”, zegt Brussels minister Van den Brandt.

Uit het onderzoek blijkt voorts nog dat 46 procent van de Brusselse huishoudens een auto bezit, wat weinig is in vergelijking met de rest van het land. 47 procent bezit ten minste één fiets en 11 procent ten minste één elektrische fiets. Bijna 5 procent van de Brusselse huishoudens is eigenaar van een elektrische step. 8 procent is ingeschreven op een deelstepsysteem.

De studie over de verplaatsingsgewoonten van de Brusselaars werd uitgevoerd door Brussel Mobiliteit over een periode van één jaar, tussen het najaar van 2021 en het najaar van 2022. Dat gebeurde in samenwerking met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Gewest, dat ook de burgers van Vlaanderen bevroeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen