© rr / Archiefbeelden

Waarom trekt de Limburgse stem weg uit het centrum? “Vivaldi-regering is een zootje ongeregeld”

Nooit eerder waren de extreme partijen zo groot in Limburg. Vlaams Belang is met afstand de grootste en ook PVDA groeit fors, zo blijkt uit onze jongste peiling. Een logisch resultaat, vinden onze lezers. “De kloof tussen politici en burgers is nog nooit zo groot geweest”

Lieze Van Meerbeek

Vier op de tien Limburgers kiezen voor politieke uitersten, bleek uit onze recentste politieke peiling. Zo geeft een kwart van de Limburgers aan dat ze van plan zijn om op Vlaams Belang te stemmen. Maar ook de extreemlinkse partij PVDA, nu gepeild op ruim twaalf procent, kent een sterke groei in Limburg. In onze peiling staken ze zelfs Groen en Open Vld voorbij. Maar waar komt dat stemgedrag vandaan? Wij vroegen het aan onze lezers.

Zootje ongeregeld

Velen halen aan dat de huidige regering te ver van het volk staat. “De kloof tussen politici en burgers is, voor zover ik mij kan herinneren, nooit zo groot geweest”, schrijft Erwin. “De mensen vinden dat de politiek te ver van hen af staat en helemaal geen rekening houdt met wat er echt leeft onder de burgers”, is Marcels verklaring voor de populariteit van extreme partijen.

Anderen zijn gefrustreerd over hoe weinig de huidige Vivaldi-regering gedaan krijgt: “Traditionele partijen krijgen niets gerealiseerd. Hoogstens wat lapwerk, dat ze verdedigen als megasucces. De Vivaldi-regering is bovendien niet democratisch samengesteld, maar een zootje ongeregeld”, vindt Frederic.

“Mijn socialisme is een centrumlinks verhaal waarbij we de ongelijkheid bestrijden en de welvaartsstaat versterken”, vertelde Conner Rousseau onlangs nog in een interview. Maar niet al onze lezers geloven dat: “Vooruit is geen linkse, socialistische partij meer. Ze hollen rechts achterna met hun standpunten over zieken, werklozen, migranten en vluchtelingen”, gebruikt Lili als verklaring voor de groei van PVDA.

Een deel van onze respondenten ziet het Vooruit van Rousseau niet meer als linkse partij.© Fred Debrock

Schandalen doen het vertrouwen in de politiek uiteraard geen goed. “Over welk schandaal zullen we spreken... Parlementspensioenen, uittredingsvergoedingen, hun lonen? Of over de vele grote verwezenlijkingen van de huidige garde, zoals de pensioen- en belastinghervormingen? En het argument dat extremen geen oplossing bieden... doet het middenveld dat wel?”, vraagt Jean zich af.

Makkelijk praten

Er zijn ook zij die wel begrijpen dat extreemrechts of -links winnen aan populariteit, maar niet beide. “Ik heb begrip voor de Limburgers die de PVDA opgeven als kiesintentie. Veel minder voor hen die kijken naar het VB”, vindt J. “Extreemrechts stemmen begrijp ik, maar links niet. Iedere hardwerkende mens wil zo veel mogelijk overhouden van zijn zuurverdiende centjes en het niet zien weggegeven worden aan onbezonnen projecten”, antwoordt Guido dan weer.

Maar dat veel van onze respondenten begrijpen waarom mensen niet meer op centrumpartijen stemmen, betekent niet dat ze denken dat extreme partijen de oplossing zullen bieden. “Extreme partijen zeggen waar het op staat in taal die de mensen begrijpen. Maar of deze extremen er ook echt beleid mee kunnen voeren, betwijfel ik heel erg. Aan de zijlijn is het altijd makkelijk praten, zie N-VA”, vat Polese het samen.

(Lees verder onder de debattool.)

Verloren stemmen

Een kwart van onze respondenten geeft aan de Limburgse stemintenties niet te snappen. “Er zijn bewijzen genoeg dat extreem niet werkt. N-VA is er alleen voor de rijken, dat bewijzen ze al jaren. VB is grootspraak, hebben ze bewezen in Oostenrijk. En van PVDA moeten we afwachten hoe communistisch ze nog zijn, maar in hen heb ik nog het meeste vertrouwen”, schrijft Johan.

“Stemmen op extreme partijen zijn verloren stemmen en dat is gevaarlijk voor de democratie. Vooral extreemrechts is een groot gevaar. We zien signalen die ook in de jaren dertig van de vorige eeuw te zien waren. Deze partij legt altijd de fout bij anderen”, besluit Eddy.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer