© Alexander Meeus

Vlaams Parlement keurt de bouwshift goed: dit is er beslist

Het Vlaams Parlement zet het licht op groen voor de bouwshift. Eigenaars van herbestemde gronden kunnen nu rekenen op een verhoogde vergoeding, “bedieningspolitiek pur sang” volgens Groen.

Siska Thuysbaert

De bouwshift van de Vlaamse regering moet vermijden dat Vlaanderen op termijn volledig volgebouwd raakt. Concreet mag er tegen 2040 geen extra open ruimte meer bebouwd worden.

Het Vlaams Parlement heeft de twee centrale decreten van de bouwshift eindelijk goedgekeurd. Het eerste decreet zorgt voor de bescherming van de woonuitbreidingsgebieden, 12.000 hectare reservegrond die voor 2040 niet bebouwd kan worden. Tenzij de gemeenteraad daar anders over beslist.

Het tweede decreet over de verhoogde vergoeding voor eigenaars van herbestemde gronden, lag moeilijker. Eigenaars van gronden die niet langer bebouwd mogen worden, krijgen vandaag 80 procent van de geïndexeerde aankoopprijs. Vlaanderen verhoogt die vergoeding nu naar 100 procent van de huidige marktwaarde van de grond. Volgens berekeningen kan de factuur daarvoor oplopen tot 31 miljard euro.

“Bedieningspolitiek pur sang” volgens Groen. “Twee procent van de Vlamingen met gronden passeert nu langs de kassa. Voor al de rest blijft een miljardenfactuur over”, zegt Vlaams fractieleider Mieke Schauvliege.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer