Republikein Ron DeSantis
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Republikein Ron DeSantis doet gooi naar Amerikaanse presidentschap: wie is "dé grote uitdager" van Donald Trump?

In de Verenigde Staten heeft de Republikein Ron DeSantis, nu nog gouverneur van Florida, zich officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in 2024. DeSantis wordt beschouwd als de grote uitdager van Donald Trump bij de Republikeinse partij, al zal hij wel uit zijn schulp moeten komen. Momenteel ligt hij in de peilingen achter op de voormalige president.

Ron DeSantis: nu nog gouverneur van Florida, maar binnenkort misschien de nieuwe president van de Verenigde Staten? Als het van DeSantis zelf afhangt wel, maar in de peilingen doet hij het een stuk slechter dan zijn Republikeinse tegenkandidaat Donald Trump.

Al kan de 44-jarige Republikein misschien toch nog verrassen. Hij geniet immers van enige bekendheid in de Verenigde Staten door zijn tijd als gouverneur van Florida. Wie is Ron DeSantis, de grote uitdager van Donald Trump voor de Republikeinse nominatie? 

BEKIJK - Amerikakenner Tom Van de Weghe omschrijft DeSantis in "Laat" als een "oerconservatieve pitbull die Trump langs rechts heeft voorbijgestoken":

Videospeler inladen...

"In Florida zal woke sterven"

Net als zijn concullega Donald Trump is Ron DeSantis niet vies van een omstreden uitspraak, laat staan van het doorvoeren van omstreden beleid. Als gouverneur van de Amerikaanse staat Florida voerde hij heel wat opvallende wetswijzigingen door die zowel heel wat kritiek (van zijn tegenstanders) als heel wat lof (van zijn voorstanders) oogstten. 

Een van die omstreden wetswijzigingen is de "Parental rights in education"-wet, door critici de "Don't say gay"-wet genoemd. Door die omstreden wetswijziging mogen onderwijzers hun leerlingen alleen aanspreken met het voornaamwoord dat bij hun biologische geslacht hoort. Spreken over gender en seksuele oriëntatie is op basis- en middelbare scholen verboden.

Hij voerde ook wetswijzigingen door die gendertransities bij minderjarigen moeilijker maakten. Artsen die aan zo'n transitie meewerkten, lopen het risico op vijf jaar cel. En ook de grens voor abortus werd teruggebracht van 15 weken in de zwangerschap naar 6. Er zijn wel uitzonderingen in het geval van verkrachting, incest en levensgevaar voor de moeder.

BEKIJK - Gouverneur Ron DeSantis belooft dat "woke zal sterven in Florida":

Videospeler inladen...

En dan is er nog de wapenproblematiek in de VS. Hoewel er steeds meer stemmen weerklinken die ijveren voor strengere wapenwetgevingen, besliste DeSantis dat eigenaars van vuurwapens geen wapenvergunning meer nodig hebben om een wapen te dragen. Dat terwijl er proportioneel nog nooit zoveel slachtoffers vielen bij massaschietpartijen als dit jaar. 

"Ik geef niet toe aan Disney"

Ook over de Disney-saga is in de Amerikaanse pers al heel wat inkt gevloeid. Nadat Disney, u weet wel, het bedrijf achter de wereldberoemde Disneyfilms en themaparken, zich kritisch had uitgelaten over de "Parental rights in education act"-wet van DeSantis, werd het filmbedrijf het mikpunt van zijn strijd tegen de woke-ideologie. DeSantis heeft zelfs wetten aangenomen die speciaal gericht waren tegen het amusementsbedrijf.

De gouverneur stelde een nieuw bestuur samen dat toezicht moest houden op het gebied waar Disney World ligt (het amusementspark ligt in Florida, red.). Dat nieuwe bestuur moest nieuwe projectontwikkelingen van Disney in Florida dwarsbomen. Dat is op zich al een opmerkelijke zet, want veel gouverneurs zouden net erg tevreden zijn met de investeringen van een wereldwijde mediaconglomeraat als Walt Disney in hun staat.

Al heeft DeSantis in deze zijn hand misschien wel overspeeld, want Disney trok naar het federaal gerecht. En het conflict krijgt bovendien nog een ander staartje. Vorige week kondigde het pretparkbedrijf Disney aan dat het een investering van 864 miljoen dollar en 2.000 jobs in Florida zal schrappen, en dat zou DeSantis wel eens zuur kunnen opbreken tijdens de verkiezingen. 

BEKIJK - Als gouverneur ondertekende DeSantis heel wat (omstreden) wetten:

Videospeler inladen...

Van "running-mate" tot "Ron DeSalesTax"

President Trump en vicepresident DeSantis: het leek aanvankelijk een sprookjeshuwelijk te worden, maar daar blijft het voorlopig bij. Een sprookje. Aanvankelijk leek het nochtans goed te klikken tussen de twee ambitieuze mannen: de complimentjes vloeiden rijkelijk, stevige handdrukken en omhelzingen werden uitgewisseld. Tijdens een televisie-interview verkondigde Trump zelfs dat DeSantis mogelijk zijn "running mate" zou zijn bij de volgende presidentsverkiezingen.

BEKIJK - Hoe Ron "DeSalesTax" evolueerde van kompaan tot tegenstander van Trump:

Videospeler inladen...

Maar van die "bromance" blijft nu niet veel meer over. Integendeel, hoe populairder DeSantis werd, des te meer verzuurde de relatie met Trump. Deze week heeft Trumps campagnecomité MAGA Inc. zelfs 14 miljoen euro uitgegeven aan een reclamespotje, waarin DeSantis rechtstreeks aangevallen wordt. 

In de video wordt Ron DeSantis "Ron DeSalesTax" genoemd. Trump verwijst daarmee naar de nieuwe belastingen die DeSantis zou willen heffen. Naar eigen zeggen zou Trump net "belastingen drastisch verminderen". DeSantis reageerde wel al dat de reclamespot "onwaar" is en focuste op de belastingsverminderingen die hij doorvoerde als gouverneur.

Maakt DeSantis nu echt kans op de Republikeinse nominatie? Voorlopig niet. De Republikeinse gouverneur heeft een flinke achterstand op zijn tegenstander Donald Trump. Volgens de meest recente peiling zou het verschil tussen de twee zelfs oplopen tot 38 procent. Maar wie weet kan de 44-jarige Republikein nog verrassen. Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat de peilingen in de Verenigde Staten het bij het verkeerde eind hebben.

Van presidentskandidaat tot president in 7 stappen:

  1. Aankondiging van de kandidatuur: dat heeft DeSantis gedaan door het officiële papierwerk voor zijn kandidatuur in te vullen. 
  2. De voorverkiezingen (of primaries): kandidaten van dezelfde partij strijden tegen elkaar om de nominatie van hun partij te winnen.
  3. Nationale Conventie: Elke politieke partij houdt nu een nationale conventie, waarbij de officiële presidentskandidaat gekozen wordt. De genomineerde Republikeinse kandidaat selecteert ook een running mate, de kandidaat voor het vicepresidentschap.
  4. De campagne: zowel de Republikeinse als Democratische verkiezingskandidaat organiseren rally's, toespraken, debatten, ...
  5. Presidentsverkiezingen: "Election day" is telkens op de eerste dinsdag na de eerste maandag van november
  6. Kiescollege: de kiesmannen van de verschillende staten brengen officieel hun stem uit voor de president
  7. Inauguratie: de presidentskandidaat legt de eed af als president

Meest gelezen