© ATV

LIVE. Alle Reuzegommers krijgen werkstraffen tot 300 uur en geldboetes voor onopzettelijke doding en mensonterende behandeling

Het hof van beroep in Antwerpen doet vrijdag uitspraak in de zaak-Sanda Dia, de 20-jarige student aan de KULeuven die in 2018 stierf na een doopritueel bij de studentenclub Reuzegom. Achttien gewezen leden van Reuzegom staan terecht. Volg het hier live.

 (sgg)

    sofie.geusens
    • Het hof van beroep deed vrijdag uitspraak in de zaak-Sanda Dia
    • Achttien Reuzegommers werden schuldig bevonden aan mensonterende behandeling en onopzettelijke doding, ze werden vrijgesproken voor het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen en schuldig verzuim
    • Alle Reuzegommers kregen een werkstraf van 200 tot 300 uur en een geldboete
    sofie.geusens

    Advocaten van Reuzegom: "Rechtvaardig arrest"

    Het hof van beroep in Antwerpen heeft een "rechtvaardig" en "evenwichtig" arrest geveld in de zaak-Sanda Dia. Dat hebben twee advocaten van Reuzegom-leden verklaard nadat het hof werkstraffen had uitgesproken voor alle 18 leden van de studentenclub die voor de rechter moesten verschijnen.

    John Maes, advocaat van Reuzegom-leden J.S. en W.P. - "Flodder" en "Randi" -, noemde het arrest "evenwichtig en goed beredeneerd". Het hof heeft zich volgens hem "boven de oorlogstaal van de afgelopen jaren" gesteld. "De werkstraf is een signaal. Het hypothekeert niet het strafregister van de jongens in kwestie." Maes had lof voor het hof, dat "op een schitterende wijze" gewerkt heeft. "Het heeft de debatten zeer sereen laten verlopen", zei hij. 

    Jorgen Van Laer, advocaat van Q.W. "Paterberg", sprak van een "rechtvaardig arrest". Hij haalde daarbij uit naar de pers, die de zaak volgens hem "buiten proportie" had opgeblazen. Namens zijn cliënt zei hij nog dat "het verlies van Sanda Dia hiermee niet is uitgewist". 

    sofie.geusens

    Onduidelijkheid over strafblad

    Het is momenteel onduidelijk of de Reuzegommers een blanco strafblad behouden met het arrest van vandaag. Volgens de persmagistraat komt de uitgesproken straf, een werkstraf en een geldboete, niet op het strafblad te staan. Maar meester Sven Mary zegt dat door de combinatie van een geldboete en een werkstraf, dat wel het geval is. De familie van Sanda Dia had eerder al gezegd dat de Reuzegommers voor hen niet naar de gevangenis moesten, maar zij willen wel dat de achttien leden hier een strafblad aan overhouden. 
    sofie.geusens

    Mary stapt "waarschijnlijk niet" naar Cassatie 

    "De weg voor deze mensen is al heel lang geweest", zei Sven Mary na de uitspraak. "De stenen in de rugzak worden zwaarder en zwaarder. Moet ik deze mensen dan aanraden om naar Cassatie te stappen? Ik weet niet of ik daar goed aan doe." 
    sofie.geusens

    Sven Mary: "Ik heb niet alle antwoorden kunnen schenken aan de mensen achter mij"

    Het was een tijdje wachten op een reactie van de familie van Sanda Dia na de uitspraak. De pers stond verzameld aan de trappen van het gerechtsgebouw. 

    De vader van Sanda Dia nam uiteindelijk niet het woord, maar moest duidelijk de tranen verbijten. Hij stond naast zijn advocaat Sven Mary, die wel de pers toesprak.

    Volgens Sven Mary zijn er wel straffen uitgesproken, maar zijn niet alle antwoorden gegeven. "Ik heb niet alle antwoorden kunnen schenken aan de mensen achter mij", zei hij. "Deze familie is op een of andere wijze blij dat we deze etappe voorbij zijn. Maar gaat dit de pijn verzachten? Uiteraard niet. Je kind is weg. Je broer is weg. Dit blijft emotioneel en iets dat niet had mogen gebeuren." Mary zegt alleen maar te kunnen hopen dat dit proces ervoor kan zorgen dat studenten in de toekomst voorzichtiger omgaan met een doop.

    Of de straf voldoende is? "Het zal wellicht nooit voldoende zijn. Er is rechtgesproken en in een rechtstaat moet je met dat recht leren leven. Je kan heel woest beginnen doen en roepen en tieren. Maar het hof heeft rechtgesproken. Daar moeten we allemaal mee leren leven. Of we akkoord zijn of niet." 
     

     
    sofie.geusens

    Zitting ten einde

    sofie.geusens

    De rechtbank over B.L. “Rustdag”

    Frédéric Thiebaut, advocaat van B.L. (28) “Rustdag”, had de volledig vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt B.L. een werkstraf van 225 uur en een geldboete van 400 euro op. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over J.D. “Placebo”

    Nathalie Van Sande, advocate van J.D. (26) “Placebo”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt J.D een werkstraf van 225 uur en een geldboete van 400 euro op. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over Q.W. “Paterberg”

    Jörgen Van Laer, advocaat van Q.W. (26) “Paterberg”, betwist enkel de tenlastelegging over het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen.
    Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt Q.W. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over J.V. “Igean”

    Christian Clément, advocaat van J.V. (23) “Igean”, had schuldig gepleit aan mensonterende behandeling en de inbreuken op de dierenwelzijnswet. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 18 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt J.V. een werkstraf van 225 uur op en een geldboete van 400 euro. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over P.O. “Wally”

    Johan Platteau, advocaat van dooppeter P.O. (24) “Wally”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt P.O. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over S.P. “Remork”

    Joris Van Cauter, advocaat van S.P. (25) “Remork”,  had de onopzettelijk doding en mensonterende behandeling niet betwist. De kwalificaties waarin gesproken wordt over 'opzettelijke feiten' wel. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt S.P. een werkstraf van 250 uur op en een geldboete van 400 euro. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over W.P. “Randi”

    John Maes, advocaat van W.P. (24) “Randi”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had  een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt W.P. een werkstraf van 250 uur op en een geldboete van 400 euro. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over M.G. “Kletsmajoor”

    Jan De Man, advocaat van M.G. (25) “Kletsmajoor”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt M.G. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over M.P. “Ketter”

    Pieter Helsen, advocaat van M.P. (27) “Ketter”, had de volledige  vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt M.P. een werkstraf van 200 uur op en een geldboete van 400 euro. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over J.S. “Flodder”

    John Maes, advocaat van J.S. (26) “Flodder”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt J.S. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over Z.B. “Rafiki”

    Alex Buelens, advocaat van Z.B. (26) “Rafiki”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt Z.B. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over V.K. “Pronker”

    Pascal Nelissen Grade, advocaat van V.K. (25) “Pronker”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt V.K. een werkstraf van 200 uur en een geldboete van 400 euro op. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over B.P. “Protput”

    Bart Herman, advocaat van B.P. (27) “Protput”, had de volledige vrijspraak gevraagd. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.

    De rechtbank legt B.P. een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 400 euro op. 
    sofie.geusens

    De rechtbank over A.G. “Janker”

    Eric Boon, advocaat van schachtentemmer A.G.(24) “Janker”, vroeg de vrijspraak voor het ‘opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen’. Ook van schuldig verzuim was volgens de advocaat geen sprake. Onopzettelijke doding en mensonterende behandeling betwistte hij niet. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 50 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar gevorderd.
     
    De rechtbank legt A.G. een werkstraf van 300 uur en een geldboete van 400 euro op. 
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER Meest gelezen