VRT

Regisseur Nathalie Basteyns op zoek naar "Mirakel n° 71" in Lourdes: "Zo veel rolstoelen, ik was niet meer alleen"

Vanavond start "Mirakel n° 71" op Canvas. Daarin heeft regisseur en MS-patiënt Nathalie Basteyns het gehad met haar "vreselijke" rolstoel en gaat ze op zoek naar het zoveelste mirakel in bedevaartsoord Lourdes. "Dromen, verlangen en hopen is zó belangrijk voor iedereen", is de boodschap.

Basteyns is bekend van fictiereeksen als "Beau Séjour", "Lost luggage" en "Clan". Sinds acht jaar zit ze door de ongeneeslijke zenuwziekte MS in een rolstoel. "Ik haat die rolstoel, maar ik heb hem nodig", vertelt ze bij "Voorproevers" (Radio 1).

Basteyns vergelijkt het met hakken. Die droeg ze vroeger altijd. "Mensen kijken anders naar jou. Als vrouw op hakken kom je binnen en hebben ze je altijd gezien. Maar nu is het met een rolstoel. Vroeger was het van "aaah, daar ben je", nu is het van "oei, daar ben je"."

De regisseur windt er geen doekjes rond: ze wil de rolstoel kwijt en hoopt in haar nieuwe docureeks op een mirakel, en dat onder het motto "je weet maar nooit".

BEKIJK - Hier de trailer:

Nee, geen stunt

Het wordt een roadtrip van Schaarbeek naar Lourdes met fotografe Lieve Blancquaert en haar vaste verpleger Gustave Dikumueni. Vriendschap verbindt het trio, ook al hebben ze een totaal andere kijk op geloof: Basteyns twijfelt aan haar geloof, Blancquaert is ongelovig en Dikumueni is diepgelovig.  

Basteyns wil met de reeks niet stunten. Ze praat ook met neurologen en noemt het mirakel eerder een strohalm waarvoor ze ging. "Ik heb al zoveel dingen geprobeerd. Ik blijf hopen", legt de regisseur uit.

Op roadtrip met Lieve Blancquaert en Gustave Dikumueni.
VRT

In Lourdes zijn al 70 mirakels erkend door de katholieke Kerk. Er komen jaarlijks meer dan honderdduizend mensen langs. De kans op een wonder is bitter klein. "Maar toch", zegt Basteyns.

Zij voelde zich er gesterkt. "Lourdes was een hoogtepunt. Ik zag daar zo veel rolstoelen. Ik dacht "fuck, ik ben hier niet meer alleen"." Basteyns ontmoette trouwens ook mirakel nummer 70, namelijk Bernadette Moriau, de invalide non die genezen werd verklaard. 

De docureeks "Mirakel n° 71" omvat drie afleveringen, elke dinsdagavond rond 21.20 uur te zien op Canvas. Of te volgen via VRT MAX.

Naar aanleiding van de documentaire biedt VRT MAX ook een aantal andere producties van Nathalie Basteyns opnieuw aan: "Beau Séjour" (reeks 1 en 2), "Lost luggage" en "En toen was het stil".

Meest gelezen