© atv

Code geel op Kalmthoutse Heide: publiek wordt gevraagd zéér voorzichtig te zijn

Kalmthout -

De grote natuurbrand in de Hoge Venen is nu onder controle. Wegens de grote droogte geldt in het Grenspark Kalmthoutse Heide op dit moment code geel. Dat wil zeggen dat natuurbeheerders en brandweer waakzaam zijn.

Ondanks de vele regen de voorbije maanden begint de natuur droger te worden. Ook de wind zorgt ervoor dat het risico op natuurbrand vergroot. Daarom zijn zowel natuurbeheerders als brandweer erg waakzaam. Aan het publiek wordt gevraagd om heel voorzichtig te zijn.  

LEES OOK. Natuurbrand in Hoge Venen die 50 hectare in as legde, nog niet geblust: provinciaal rampenplan geactiveerd

“We hebben code geel ingesteld. Die heeft betrekking op alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos in de provincie”, legt Jan Weverbergh van Grenspark Kalmthoutse Heide uit. “Het brandgevaar in de bos- en natuurgebieden van gemeenten, of van private eigenaars, is uiteraard gelijkaardig. Het is een kwestie van alert zijn en blijven.”

Brandtoren

Ronny Van Riel van brandweerzone Rand beaamt die alertheid. “We zijn in een verhoogde staat van paraatheid en dus volgen we de situatie elke dag op. Door die dagelijkse evaluatie weten we ook bijvoorbeeld meteen met hoeveel mensen en wagens we moeten uitrukken bij eventueel gevaar. Op de nieuwe brandtoren op de Kalmthoutse Heide is al ruim twee weken elke dag iemand aanwezig om alles nauwgezet in het oog te houden.”

(evdw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV