Japan stuurde een noodmelding uit.© REUTERS

Noord-Koreaanse raket met militaire satelliet in zee neergestort

Noord-Korea heeft woensdagnacht een raket afgevuurd die een militaire verkenningssatelliet moet lanceren, zo meldt het Zuid-Koreaanse leger. Noord-Korea bevestigde nadien dat de raket “in de zee is gestort”.

Bron: BELGA

De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel stuurde na de lancering een alarmbericht naar alle mobiele telefoons waarin de inwoners werd gevraagd zich voor te bereiden op een mogelijke evacuatie, waarbij “kinderen en ouderen voorgaan”. Nadat even later duidelijk was geworden dat er geen gevaar voor de bevolking was, zei de stad echter dat de oproep “fout werd uitgestuurd”. Ook Japan stuurde kort een noodmelding uit in de Okinawa-archipel, in het zuiden van het land.

Kort na de lancering meldde het Zuid-Koreaanse leger dat de raket plots van de radar was verdwenen. Volgens de algemene staf kon het toestel ontploft of gecrasht zijn. “De raket verdween van de radar voordat hij zijn verwachte landingsplaats bereikte”, aldus de algemene staf, geciteerd door het persagentschap Yonhap.

Noord-Korea heeft intussen bevestigd dat de raket die een militaire observatiesatelliet meedroeg “in de zee is gevallen” door een technisch defect. Zo meldt het staatsagentschap KCNA.

“De nieuwe Cheollima-1 satelliettransportraket stortte neer in de Westzee”, de Koreaanse naam voor de Gele Zee, aldus KCNA, met de verklaring dat het projectiel “vaart had verloren door een abnormale start van de tweetrapsmotor”.

“VN-resoluties geschonden”

Volgens Japan heeft Noord-Korea de resoluties van de VN-Veiligheidsraad geschonden door woensdagnacht een “ballistische raket” af te vuren. Tokio veroordeelt de actie stellig, zo zegt de woordvoerder van de Japanse regering, Hirokazu Matsuno.

Ook de VS hebben de lancering “krachtig” veroordeeld, omdat deze “de spanningen verhoogt” en “de veiligheidssituatie in de regio en daarbuiten dreigt te destabiliseren”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

De lancering was de zesde poging van de nucleair bewapende staat om een spionagesatelliet te lanceren, en de eerste sinds 2016. De bedoeling was om de satelliet in een baan om de aarde te brengen. Noord-Korea wil met de militaire spionagesatelliet “de gevaarlijke militaire acties van de Verenigde Staten en hun vazallen het hoofd bieden”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer