Radio2

Brandweerzone Rivierenland oefent in ongebruikte tunnel bij E19 in Mechelen

In een ongebruikte tunnel bij de E19 in Mechelen heeft brandweerzone Rivierenland een rampenoefening gehouden. Volgens het scenario waren verschillende auto's gebotst en is een van de auto's in brand gevlogen.

Brandweerzone Rivierenland heeft vanmorgen een rampenoefening gehouden in een tunnel bij de E19 in Mechelen. Die werd ooit gebouwd, maar is nooit in gebruik genomen. Voor de brandweer dus een ideale plek om te oefenen. "De theorie die onze mensen krijgen over het bestrijden van branden in tunnels, hebben we hier in de praktijk omgezet", zegt luitenant Tom Van Landeghem van brandweerzone Rivierenland.

Er werden 2 technieken geoefend, 'search and rescue' of mensen zoeken en redden en blussen. "Die zijn heel specifiek bij branden in tunnels of bijvoorbeeld ook ondergrondse parkings. Zo moet de zoekactie heel gestructureerd verlopen, zodat je zeker geen slachtoffers over het hoofd ziet. En naast het blussen van branden is het in een tunnel ook belangrijk om de wanden te koelen met water. Dat moet voorkomen dat de tunnel instort."

Het is belangrijk bij branden in tunnels om de wanden te koelen met water om te voorkomen dat de tunnel instort

Tom Van Landeghem, brandweerzone Rivierenland
Brandweerzone Rivierenland

Op het grondgebied van Rivierenland liggen onder meer de Rupeltunnel op de A12 en de Margarethatunnel in Mechelen. "Die laatste is redelijk complex met op- en afritten erin en parkings. Het is dus voor onze mensen belangrijk om te weten hoe ze incidenten in tunnels moeten aanpakken."Ā 

Zwitserland

Enkele brandweermensen trokken voor deze oefening naar IFA in Zwitserland, de International Fire Academy. Daar worden specifieke opleidingen gegeven om branden in tunnels te bestrijden.Ā 

Meest gelezen