Radio 2

Makelaar en interieurarchitect "Ons huis/Nieuw huis": "Als je voor 80 procent tevreden bent over een woning, moet je ervoor gaan"

Als je een huis zoekt, mag je niet verwachten dat al je wensen ingewilligd worden. Dat is de mening van makelaar Kristien Viane en interieurarchitect Ken Creemers. De twee zijn op dit moment te zien in het eerste seizoen van "Ons huis/Nieuw huis" op VRT 1. Ze vertelden in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2 hoe je voor jezelf kan beslissen of je voor een huis wil gaan. "Wanneer een pand aan 80 procent van je eisen voldoet, dan moet je ervoor gaan." 

In het programma “Ons huis/Nieuw huis” op VRT 1 kiezen koppels in welk huis ze blijven wonen. Gaan ze voor hun eigen gerenoveerd huis of verhuizen ze naar een nieuwe woning. Interieurarchitect Ken Creemers en Makelaar Kristien Viaene gaan de strijd met elkaar aan. Ken is overtuigd van verbouwen. "Het voordeel is dat je op die manier snel de gebreken van je woning kent." Makelaar Kristien pleit ervoor om een ander huis te zoeken als je niet tevreden bent.

BELUISTER - Ken en Kristien vertellen over hun ervaringen in "Ons huis/Nieuw huis"

Vanavond wordt de vijfde aflevering van "Ons huis/Nieuw huis" uitgezonden op VRT 1. De voorbije vier afleveringen kozen drie koppels ervoor om in hun huis te blijven wonen en één koppel ging voor het nieuwe huis. Ken staat dus aan de leiding. "We zien het zelf ook als een wedstrijd, want dat is het opzet van het programma", zegt Ken. "En het klopt dat ik aan de leiding sta. Maar uiteindelijk proberen we mensen vooral te helpen en willen we hen inzicht geven in wat er allemaal kan."

Gehecht aan het huis

Het valt op dat mensen heel erg gehecht zijn aan hun eigen huis. Ken en Kristien hoorden dat ook heel vaak tijdens de gesprekken die ze met koppels voeren. "Mensen zijn verknocht aan de plek waar ze wonen, maar het is wel goed om te beseffen dat er wel mogelijkheden zijn om te verhuizen als je je echt niet meer goed voelt in je huis", zegt Kristien. Zelf hanteert ze de 80 procent 'regel'. "Ik geef mensen altijd de raad: als je voor 80 procent tevreden bent over de woning, dan kan je de sprong wagen. Het is zoals in de liefde. Perfectie bestaat niet."

Rustigere huizenmarkt

Op dit moment is de huizenmarkt in Vlaanderen wat gestabiliseerd en dat merkt Kristien ook. "Je merkt dat het rustiger is. De prijzen op de huizenmarkt zijn hoog en dan hebben we het nog niet gehad over de hoge energieprijzen waar mensen wat angstig van werden of de hoge interestvoeten. Er zijn ook veel nieuwe normen en regels waar je aan moet voldoen als je koopt of verbouwt en dat zet ook een rem op de markt. Je merkt dat mensen de kat uit de boom kijken, maar hopelijk verandert dat snel. Sowieso herstelt de vastgoedmarkt zich altijd."

Meest gelezen