Pommelien Thijs uit ongenoegen na verkeerd citaat over diagnose in Humo: wat is het verschil tussen ADD en ADHD?

Zangeres en actrice Pommelien Thijs deelde gisteren haar ongenoegen omdat ze verkeerd geciteerd werd in Humo. In het interview vertelde ze dat ze recent de diagnose van ADD kreeg, maar het magazine had het over ADHD. Wat houdt die stoornis juist in, en vooral, wat is het verschil?

Pommelien Thijs schittert op dit moment in de serie "Knokke off" en brengt de ene hit na de andere uit. In een video die de zangeres en actrice gisteren op haar Instagram plaatste, vertelt ze dat ze de diagnose ADD kreeg en dat het magazine HUMO verkeerdelijk ADHD schreef in een interview.

BEKIJK - Pommelien Thijs reageert op het interview:

Videospeler inladen...

“De tekst van het interview is door Pommelien nagelezen en goed voor publicatie bevonden”, reageert "Humo"-hoofdredacteur Bart Vanegeren bij HLN. “Covers zijn echter een redactionele aangelegenheid, die worden niet op voorhand gedeeld met de geïnterviewden. Zoals gebruikelijk hebben we hiervoor uit de goedgekeurde tekst en foto’s geplukt."

Wat is het verschil precies tussen ADD en ADHD? Dat legt kinder- en jeugdpsychiater van het UPC KU Leuven Karen Vertessen uit in "VRT NWS Live".

Wat zijn de stoornisssen ADD en ADHD?

ADHD is eigenlijk een verzamelnaam voor drie soorten stoornissen. Je hebt de meest gekende vorm, de hyperactieve en impulsieve. Daarnaast heb je de onoplettende vorm, die we soms ook wel ADD noemen. Een derde vorm is een combinatie van die twee.

Bij ADHD, en dus ADD, komt de informatie die je krijgt niet juist in je hersenen toe. Daardoor ervaren mensen met de stoornis meer moeite met bijvoorbeeld concentratie. Bij een deel van de patiënten komt daar dus ook hyperactiviteit bij. Pommelien ervaart dat naar eigen zeggen niet.

Wat is het verschil tussen beide diagnoses?

 "Eigenlijk is er niet echt een groot verschil", geeft Vertessen aan. Aangezien ADHD de overkoepelende term is, kunnen de drie vormen officieel als dezelfde benoemd worden. "Ikzelf benoem elke vorm onder die overkoepelende term, ADHD", vertelt Vertessen verder. 

Al snapt ze ook dat dat voor sommige mensen niet fijn is. "Het beeld dat heel veel mensen hebben is het drukke, op de tafel springende kind met ADHD. Maar sommige mensen hechten er best veel belang aan om de juiste term te gebruiken, omdat ze dat hyperactieve helemaal niet hebben."

Is een diagnose zinvol?

Een diagnose kan volgens Vertessen zeker zinvol zijn, maar enkel als de persoon in kwestie daarmee geholpen is. "Als een kind er ongelukkig door zou worden, heeft het op dat moment in het leven geen zin. Er kan ook nog op een later moment een diagnose gesteld worden als dat nodig blijkt."

"De diagnose is wel voor iedereen anders", stelt Vertessen. De stoornis komt vaker voor bij jongens dan meisjes en symptomen kunnen ook afnemen op volwassen leeftijd. "Het kan zijn dat je er meer last van hebt als kind en het daarna wegneemt en je de diagnose eigenlijk niet per se meer hebt." 

BEKIJK - "VRT NWS Live" over ADD en ADHD met Karen Vertessen, kinder- en jeugdpsychiater:

Videospeler inladen...

Meest gelezen