Offline gehaalde video Acid herleeft op TikTok, ook anderen noemen namen Reuzegommers

De offline gehaalde video van youtuber Acid over de Reuzegommers krijgt een tweede leven op TikTok. Heel wat accounts herverpakken de oorspronkelijke video en bereiken daarmee intussen ook meer mensen dan de oorspronkelijke video. Ook op Instagram en andere sociale media worden de namen van betrokken Reuzegommers genoemd. Het internet vergeet zelden of nooit, de namen weghalen is haast onmogelijk.

De namen en beelden van betrokken Reuzegommers zullen, net als de video van Acid, nog een tijd online circuleren. Helemaal verdwijnen zullen ze nooit. Haast alles online laat een digitaal spoor na, ook dit. Zeker in een zaak als die van Sanda Dia, die heel erg leeft bij jongeren die naar TikTok grijpen om hun emoties te uiten.

De TikTokaccounts F. en J. hadden allebei hetzelfde idee. Nog voor de video van Acid offline werd gehaald, hadden zij hem al "herverpakt" op TikTok. Dat wil zeggen dat de oorspronkelijke video van Acid van 11 minuten werd opgeknipt tot enkele minuten lang.

Op die manier blijft de video van Acid online, weliswaar op TikTok dat in handen is van het Chinese Bytedance. Eerder was de video al offline gehaald door YouTube, maar dat is geen garantie dat de beelden nergens meer zullen opduiken. Het is heel gemakkelijk om beelden van YouTube te downloaden en ermee aan de slag te gaan.

Jurist en privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert laat op Twitter weten dat hij weinig mis ziet in de video van Acid, ook al worden er feitelijke fouten in de video genoemd. Volgens Dobbelaere-Welvaert maakt Acid voornamelijk gebruik van publiek beschikbare bronnen als het gaat over de gegevens van betrokken leden van Reuzegom.

Die gegevens lekten al in 2019, op een website waar gebruikers persoonlijke informatie, of "dox", kunnen publiceren en bekijken. Deze informatie wordt vaak gebruikt voor intimidatie of publieke vernedering.

Google, het moederbedrijf boven YouTube, laat weten dat het de video offline heeft gehaald omdat Acid het beleid van Google rond intimidatie heeft geschonden. Dat beleid zegt dat Google "inhoud die gericht is op een persoon met langdurige of kwaadwillige beledigingen op basis van bepaalde kenmerken, ten strengste
verbiedt". Intussen is de video wel weer te zien via een ander account, dat de naam Acid gebruikt, op YouTube. Het is niet duidelijk wie achter het account zit.

Acid niet eerste om te exposen

De youtuber Acid was niet de eerste die uitpakte met namen van Reuzegommers. Zowel op TikTok als Twitter circuleerden de namen van de betrokken leden van Reuzegom al, vaak met een foto erbij. Op TikTok werden zelfs hele videomontages met nieuwsbeelden en privéfoto’s gemaakt.

Nieuw is wat Acid deed dus niet, maar hij zette met zijn 527.000 volgers wel een megafoon op die "trial by social media", de veroordeling door sociale media. Die was eerder ook al aan de gang op Instagram en ook daar zijn al video's verwijderd. 

Op TikTok circuleren filmpjes waarin Reuzegommers worden genoemd die al snel enkele tien- tot honderdduizenden kijkers halen. Ook op Instagram en Twitter circuleren namen van betrokken Reuzegommers.

Het gaat daarbij niet enkel om leden van Reuzegom die betrokken zijn bij de zaak-Dia. Er duiken ook namen op van voormalige leden van Reuzegom die niets met de rechtszaak te maken hebben. Ook zij worden met naam genoemd.

TikTok - en het internet - vergeet niet

Acid krijgt ook steunbetuigingen. Zo zegt tiktokster C. "para", gek zeg maar, te worden van het feit dat Acid misschien een rechtszaak boven het hoofd hangt, omdat hij namen van Reuzegommers heeft genoemd.

Dat de namen blijven circuleren, heeft ook op een andere manier gevolgen voor de familie van de betrokkenen. Enkele handelszaken, eigendom van sommige ouders van Reuzegommers, krijgen nu ook slechte reviews op Google, wat een tactiek is om de reputatie van mensen onderuit te halen. 

Meest gelezen