Van kalkoengyros tot taco’s met shortrib en guacamole: deze 5 recepten maak je klaar voor minder dan 14 euro
Sandra Bekkari haalde deze week de mosterd in Griekenland. Zij legt uit hoe je gyros van kalkoen op tafel tovert én toont hoe je overheerlijke gevulde aubergines met feta maakt. Piet Huysentruyt serveert op zijn beurt Hollandse haring, terwijl Jelle Beeckman Mexico in je huis haalt met taco’s. Aan afwisseling geen gebrek dus, met het weekmenu van onze HLN-chefs!
Maandag: gyros van kalkoen met zilvervliesrijst en erwtjes van Sandra Bekkari
Sandra: “In dit gerecht koos ik bewust voor zilvervliesrijst, omdat net dat vliesje rond de rijstkorrel gezonde vezels, eiwitten en mineralen bevat. Ben je er toch niet zo’n fan van, dan kan je de rijst vervangen door quinoa of bloemkoolrijst. Minstens even lekker!”
Bereidingstijd: 30 minuten
Prijs: € 3 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
300 g kalkoenfilet
1 kookbuiltje zilvervliesrijst
500 ml groentebouillon
250 g erwtjes (diepvries)
200 ml passata
2 lente-uitjes
Voor de marinade
3 el olijfolie
1 kleine rode ui
1 rode paprika
1 gele paprika
1 tl harissapasta
½ el paprikapoeder
½ tl kurkuma
1 tl komijn
1 teentje knoflook
½ el tomatenconcentraat
Zo maak je het
Voor de marinade: hak de rode ui fijn, snijd de paprika’s in reepjes. Pers de knoflook. Doe alle ingrediënten in een mengkom en meng goed.
Snijd de kalkoenfilet in reepjes en voeg toe en meng opnieuw.
Kook ondertussen de zilvervliesrijst in 20 minuten gaar in de groentebouillon.
Voeg de laatste 2 minuten de erwtjes toe.
Bak de kalkoenreepjes in olijfolie, voeg op het einde de passata toe en laat nog een minuutje pruttelen.
Snijd de lente-ui in fijne ringen en werk daarmee het gerecht af.
Tip: Marineer de kalkoen al de avond voordien en zet een nachtje in de koelkast, dan komt de smaak nog meer tot zijn recht.
Dinsdag: salade van rode biet en maatjesharing van Piet Huysentruyt
Piet: “Maatjesharing of Hollandse nieuwe is de benaming van de jaarlijkse nieuwe haring die in mei op de markt komt. De haring is zacht en licht gepekeld. Normaal gezien eet je dit met fijngehakte ajuin en peterselie of met een salade van boontjes. Vandaag gaan we in dit recept daarentegen voor rode biet.”
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs: € 1,54 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
6 maatjesharingen (3 filets p.p.)
2 grote, voorgekookte rode bieten
1 Granny Smith appel
1 rode ajuin
½ teentje look, fijngehakt
½ tl mosterd
1 el witte wijn azijn
1 el water
100 ml olijfolie
50 g natuuryoghurt
1 eigeel
dille
12 ratte-aardappelen (krieltjes)
2 el gehakte peterselie
30 g boter
Zo maak je het
Kook de krieltjes gaar in gezouten water. Schil ze daarna en pureer met een vork. Voeg fijngehakte peterselie en de boter toe. Zet even apart.
Doe het eigeel samen met de azijn, het water, de mosterd, de yoghurt en olijfolie in een beker. Mix het geheel met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de rode biet in blokjes van 1 cm op 1 cm, net als de Granny Smith appel. Meng met look en wat yoghurt tot een vinaigrette.
Serveer de salade met de maatjes en de puree van krieltjes.
Versier met dille en serveer de vinaigrette apart bij de maatjes.
Tip: Lust je geen maatjes? Maak deze salade dan met een andere soort vis, zoals zalm, forel of haring. De salade van rode biet is ook heerlijk als voorgerecht of op een koud buffet.
Woensdag: verse wafels met slagroom en aardbeien van Piet Huysentruyt
Piet: “Mijn moeder maakt de beste wafels van de hele wereld! Haar recept deel ik dus exclusief voor HLN, als mooi eerbetoon aan haar. Hopelijk vinden jullie ze ook zo lekker.”
Bereidingstijd: 30 minuten (+ 2 uur rusttijd van het deeg)
Prijs: € 2,28 p.p.
Ingrediënten voor 20 wafels (4 personen)
100 g gesmolten boter
1 l karnemelk
500 g bloem
2 zakjes vanillesuiker
3 eieren
3 el arachideolie
½ el bicarbonaat
150 ml room (30% vet)
1 el bloemsuiker
1 bakje verse aardbeien
bloemsuiker
Zo maak je het
Meng de bloem met de gesmolten boter, de olie, de eieren, de vanillesuiker, de karnemelk en het bicarbonaat. Zie erop toe dat je geen klonters hebt in het deeg wanneer je alles zorgvuldig mengt.
Laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast.
Klop de room ondertussen stijf met de bloemsuiker. Was en versnijd de aardbeien.
Bak de wafels in je wafelijzer en serveer de wafels met de aardbeien en de geklopte room.
Bestrooi de wafel met bloemsuiker.
Tip: Als je geen klonters in het deeg wil, start je best met de bloem. Doe er vervolgens boter, eieren, olie en bicarbonaat bij in het midden. Giet beetje per beetje de karnemelk er al roerend bij tot je een glad mengsel bekomt. Daarna kan je pas de rest van de karnemelk toevoegen als er bij de brei geen klonters meer zijn. Krijg je er toch? Giet het deeg dan door een zeef.
Donderdag: Griekse gevulde aubergines van Sandra Bekkari
Sandra: “Zin in wat zonnige vibes op je bord? Dan geef ik je graag deze kruidige aubergines als suggestie. Ik gebruik graag Kalamata-olijven voor een authentieke, Griekse toets. Deze soort bevat bovendien meer vruchtvlees, waardoor ze nog meer smaak afgeven.”
Bereidingstijd: 25 minuten + 45 minuten in de oven
Prijs: € 3 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
1 grote aubergine
1 volkoren speltboterham (50 g)
50 g parmezaanse kaas
1 handvol verse bladpeterselie
1 kleine rode ui
1 teentje knoflook
½ el verse oregano
1 rode zoete puntpaprika
1 romatomaat
zeste en sap van ½ citroen (onbehandeld)
ongeveer 6 zwarte olijven (Kalamata)
50 g feta
Voor de dressing
125 ml volle yoghurt
½ teentje knoflook
zeste van ½ limoen
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de aubergine middendoor in de lengte. Hol ze uit met een mes en/of lepel zonder de schil te beschadigen. Blijf ongeveer een halve centimeter van de schil. Houd het vruchtvlees opzij.
Leg de aubergines op een bakplaat met bakpapier, strijk ze in met een beetje olijfolie en dek af met aluminiumfolie. Bak 35 minuten in de voorverwarmde oven.
Toast het volkorenbrood licht en mix het in de cutter tot paneermeel. Hak de peterselie fijn. Meng het paneermeel, de Parmezaanse kaas en de peterselie.
Hak de ui, knoflook en verse oregano fijn. Snijd de puntpaprika in stukjes.
Stoof de ui en de knoflook aan in olijfolie. Voeg de oregano, het fijngesneden vruchtvlees van de aubergines en de paprika toe. Stoof een vijftal minuten.
Snijd terwijl de tomaat in stukjes, ontpit de olijven en snijd ze in stukjes.
Voeg de stukjes tomaat, de citroenzeste en een scheutje citroensap toe en haal van het vuur. Meng er de olijven en de verbrokkelde feta onder. Kruid met zwarte peper.
Haal de aubergines uit de oven, vul ze met gestoofde groenten en strooi het paneermeelmengsel erover. Besprenkel met wat olijfolie en vak nog 10 minuten in de oven op 180 °C.
Pers de knoflook voor de dressing. Meng alle ingrediënten voor de yoghurtdressing en besprenkel er de aubergines mee.
Tip: gebruik geen zout in dit recept. De kaas en de olijven zorgen al voor een zoute toets.
Vrijdag: taco’s met shortrib, guacamole en Granny Smith salsa van Jelle Beeckman
Jelle: “Met de zomer in aantocht maken we alvast een vakantietripje richting Mexico met deze taco’s. Het voordeel van dit eenvoudig recept? Je kan er zowat alles in verwerken wat je wil.”
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiding + 90 tot 120 minuten gaartijd
Prijs: € 3,43 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
500 g shortrib (of soepvlees met been)
1 limoen
400 ml vleesbouillon
2 el bruine suiker
4 el sojasaus
2 uien
1 teen look
1 chilipeper
extra chilisaus
olie
kleine taco’s
cheddarkaas
Voor de salsa
1 zure, groene appel
½ witte ui (liefst zacht/zoet)
3 kleine snackkomkommers
½ limoen
½ tl zout
1 tl honing
paar blaadjes koriander
Voor de guacamole
2 avocado’s
paar druppels limoensap
peper en zout
Voor het kruim
5 el paneermeel
snufje chilipoeder
zeste van 1 limoen
Zo maak je het
Kruid het vlees met peper en zout. Bak aan in een scheut neutrale olie zodat alle kanten mooi gekleurd zijn. Snijd de ui fijn en voeg toe. Laat 5 minuten meebakken en voeg dan de suiker, het teentje look, de volledige chili, sap van een limoen en de sojasaus toe. Voeg 2 minuten later de bouillon toe.
Laat 90 tot 120 minuten garen op een middelmatig vuur tot wanneer het vlees van het been valt en je het makkelijk uit elkaar kan trekken. Laat de jus in de pan eventueel nog wat doorkoken, zodat het mooi rond het vlees zit.
Bak het paneermeel krokant in een scheutje olie. Roer er voortdurend door. Voeg wat chili en de zeste van een limoen toe. Laat even uitlekken op een velletje keukenpapier.
Plet de avocado’s met een vork. Kruid met peper en zout en besprenkel met een paar druppels limoen.
Snijd de ui, komkommer en appel in fijne blokjes. Voeg de limoen, honing, zout en fijngesneden koriander toe. Laat alles 15 minuten staan.
Leg de tortillavellen op een bakplaat en leg op elk vel een beetje cheddarkaas. Verwarm de tortillavellen ongeveer 5 minuten in de oven tot wanneer ze wat kleur hebben en de kaas gesmolten is.
Beleg met de guacamole, het vlees, de salsa en het krokante kruim.
Tip: Ook lekker met gebakken aubergine als je er graag een veggie versie van maakt.
Elke dag vind je een nieuw recept op HLN Eten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat kan je eten om je metabolisme te versnellen? En kan je buikvet wegeten? Voedingsdeskundige beantwoordt 10 lezersvragen over gezond eten
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”
“Het zal vreemd aanvoelen om vanaf nu niet anoniem te reserveren in een sterrenzaak”. 37 jaar was Werner Loens (62) inspecteur van Michelin, waarvan 17 jaar hoofdinspecteur Benelux. 8.500 restaurantbezoeken later gaat hij op pensioen en wilt hij voor het eerst op de foto. Wat is volgens Loens dé culinaire hotspot van het moment, verlopen de beoordelingen altijd eerlijk en objectief en wat voor tol heeft tweemaal per dag op restaurant gaan geëist van zijn lichaam? HLN schoof de benen onder tafel en vroeg het hem. -
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Livios
“Let in het bijzonder op voor melganzenvoet”: dit zijn je tuinklussen voor de maand mei
Mei is dé lentemaand bij uitstek. Alles ziet er fris en groen uit en je tuin wordt gekleurd door nieuwe bloemetjes. In de moestuin groeien je groentjes stevig door en je hoeft geen schrik meer te hebben voor vorst. Dat betekent dus dat er flink wat klusjes af te checken zijn. Bouwsite Livios weet hoe de kalender voor mei er precies uitziet. -
Livios
Mag je je gras maaien op zondag? En de takken van je buren snoeien? Dit zijn de regels in vijf herkenbare situaties
-
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
-
Independer
Alarmsysteem in je woning? Vraag dan korting aan je verzekeraar
Weinig mensen die het weten, maar een alarmsysteem installeren verhoogt niet alleen je veiligheid. Je krijgt er ook korting mee op je brandverzekering. Independer.be legt uit hoe de vork in de steel zit voor zowel eigenaars als huurders. -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
PREMIUM
Ben je goedkoper en gezonder af met diepvriesfruit dan met vers fruit? Diëtiste legt uit én vergelijkt prijzen in 7 supermarkten