Eric op de fiets
Dimitri Berlanger

Eric uit Machelen fietst Bordeaux-Parijs voor alzheimeronderzoek voort na lelijke val: "Kan stuur bijna niet vasthouden, maar ik bijt door"

Machelaar Eric Moens (65) is een fietstocht Bordeaux-Parijs van 600 kilometer in één ruk aan het uitfietsen voor het goede doel. En dat nadat hij nog maar net de Vuelta van 1973 heeft voltooid, een tocht van 3.200 km. Zijn stunt verliep vlotjes, tot hij ten val kwam en zich erg bezeerde. “Maar ik geef niet op", zegt Eric. Hij fietst de overige 150 kilometer richting Parijs met blessures.

Woensdag had Eric er nog maar net een fietstocht van 3.200 km opzitten, een Vuelta als eerbetoon aan Eddy Merckx en om geld in te zamelen voor onderzoek naar een erfelijke vorm van gehoorverlies, DFNA9. Maar vrijdag is hij al vertrokken voor een nieuwe rit om geld in te zamelen voor de Stichting Alzheimer Onderzoek en ook als eerbetoon aan de recent overleden wielerkampioen Herman Vanspringel, ook wel bekend als Monsieur Bordeaux-Parijs, omdat die de wedstrijd liefst zeven keer won.

Ik moet en zal Parijs bereiken, ondanks de blessures

Eric Moens

Zaterdagochtend liep Eric enkele blessures op na een val. “Geen idee wat er gebeurd is. Een vermoeidheidsdipje na zoveel uur non-stop op de fiets? Ben ik in een put gereden? Ik weet het niet", zegt hij. "Ik denk dat ik met een gekneusde rib zit. Ik kan moeilijk ademen en mijn arm en schouder doen pijn. Ik kan met moeite mijn stuur vasthouden. De linkerarm is niet te gebruiken. Ik heb dus maar één rem en kan maar beperkt schakelen." Maar toch rijdt hij door: "Parijs moet en zal ik halen. Het zal wel op het gemakje zijn en ik ga dikwijls moeten stoppen."

Alzheimeronderzoek

Eric heeft een goede reden om door te fietsen. "In mijn familie zijn er een paar mensen die lijden aan alzheimer", vertelt hij. "Ik wou mijn steun aan die mensen betuigen, een inspanning leveren en zo geld inzamelen om het onderzoek te helpen. En ik was toch al bezig! We moesten na de Vuelta sowieso voorbij Bordeaux, dus dat kwam goed uit."

Joost Martens, directeur van Stop Alzheimer, supportert alvast mee. “Dergelijke initiatieven kunnen wij uiteraard alleen maar toejuichen. Steeds meer mensen beseffen dat wetenschappelijk onderzoek de enige manier is om een remedie te vinden tegen deze verwoestende ziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft en in België inmiddels de belangrijkste doodsoorzaak is.” Intussen heeft Eric al bijna 2.000 euro ingezameld. 

Meest gelezen