© gia

Staan er meer files op de eerste werkdag na de vakantie?

Wie zich na schoolvakanties de baan op waagt, vervloekt het verkeer. Want die eerste ochtendfile wil niemand echt trotseren. Bovendien is het contrast met de vakantiedagen daarvoor zo groot, dat het verkeersinfarct plots acuter lijkt dan ooit. Maar wil dit zeggen dat er dan ook effectief langere files staan?

tbo

Op vakantiedagen is het nog aangenaam cruisen op onze snelwegen, maar van zodra de speelplaatsen zich weer vullen, slibben de wegen net zo makkelijk weer dicht. Zo berekende het Vlaams verkeerscentrum dat de gemiddelde filelengte in 2016 daalde met 43% tijdens de schoolvakantie. De ochtendspits bedroeg gemiddeld 40% van die op gewone weekdagen, de avondspits 74%.

Bovendien zijn maandagen, dinsdagen en donderdagen buiten de schoolvakanties de zwaarste filedagen, wat het gevoel enkel versterkt dat uw medechauffeurs in één georkestreerde actie op hetzelfde moment hetzelfde punt op de autostrade hebben bereikt als u. Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams verkeerscentrum, legt uit: "In vergelijking met 2015 is de filezwaarte tijdens de ochtendspits in 2016 toegenomen op alle werkdagen behalve op dinsdag. De grootste toename doet zich voor op maandag. Die dag kende in 2016 de zwaarste ochtendspits van de week."

"Die vaststelling kan wellicht ook een rol spelen als we het hebben over de perceptie van extra drukte op de eerste dag na een vakantieperiode. Gezien het grote contrast met het mindere verkeer tijdens die voorafgaande vakantie, is de kans reëel dat weggebruikers op de eerste werkdag nog meer de indruk krijgen dat de files na een vakantie zwaarder uitvallen."

Geen extra lange files na een schoolvakantie dus. Maar is de ochtendspits de eerste werkdag na de vakantie niet net dat beetje drukker in vergelijking met die van de weken erna? Peter Bruyninckx: "We vinden in onze cijfers geen bewijs terug dat er daags na een vakantie altijd langere files staan dan op normale werkdagen. Er zijn dan natuurlijk ook stevige filecijfers mogelijk, maar die zijn vooral het gevolg van slechte weersomstandigheden en incidenten."

Ter vergelijking: na de kerstvakantie stond er in totaal 183km file op Vlaamse snelwegen, een cijfer dat meteen van de troon werd gestoten door de files op de maandagen erna. De maximale lengte bedroeg 204km op 16 januari en 185km op de laatste maandag van de maand. Ook na de herfstvakantie in 2016 zagen we hetzelfde patroon. De maximale filelengte bedroeg die dag 197km, maar latere maandagen haalden die maand hogere cijfers: 230km en 204km op 14 en 21 november.

Peter Bruyninckx: "Ik had het er net al over: wellicht levert het schrille contrast van die dag met de eerder verkeersluwe vakantiedagen de perceptie op bij veel weggebruikers dat de eerste werkdag na de vakantie sowieso veel meer verkeersellende oplevert."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER