QUIZ. Diabetes liga roept op om meer groenten te eten, maar hoe is het met jouw groentekennis gesteld? Test het hier
De Diabetes Liga lanceert vandaag ‘Een week gezonder’, een challenge om van 5 tot 11 juni meer groenten en fruit en minder ultrabewerkt voedsel te eten. Ben jij wel te vinden voor een uitdaging? Weet jij hoeveel gezonds je dagelijks moet eten? Of dat spruitjes bijna 3 keer zoveel vitamine C als citroenen bevatten? Test je kennis over groenten en fruit in onze quiz en ontdek de zes tips van ambassadeur en diëtist Michaël Sels.
Na ‘Dagen zonder vlees’ en ‘Tournée minérale’ is de Vlaming al vertrouwd met voedingsuitdagingen. Toch is ‘Een week gezonder’ nog een tikje anders, zegt een enthousiaste Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en ambassadeur van de actie. “De meeste challenges laten iets weg, maar wij hanteren een positieve insteek. We willen mensen net enthousiast maken om méér te eten van het goede.”
“Meer groenten en fruit eten heeft verschillende positieve gevolgen. Zo krijg je uiteraard meer vezels binnen, meer vitaminen en mineralen. Maar je hebt ook het indirect effect: als je meer groenten op je bord legt, zal je als vanzelf minder vlees opscheppen en als je meer fruit eet, zal je minder toegevoegde suikers binnenkrijgen via allerlei snacks. We hopen met de campagne echt een verschil te maken. Dat doen we erg toegankelijk: wij maken de stap van nul naar één.”
De actie is nodig, want heel wat mensen zijn de weg in voedingsland wat kwijt. De Vlaming eet gemiddeld te veel zout, te veel toegevoegde suikers en te veel verzadigde vetten. Dat blijft niet zonder gevolgen: bijna zes op de tien Belgen zijn te zwaar en zeker zestien procent is obees. In de zoektocht naar oplossingen volgen ze bovendien niet altijd de meest betrouwbare richtingaanwijzers, zegt Sels: “Voeding is voor veel mensen een nieuwe religie geworden, waarin goeroes je met allerlei exotische producten of onbekende stoffen willen overtuigen van hun gelijk. ‘Een week gezonder’ blijft daar zover mogelijk van weg: het is een oproep om van nul te beginnen en terug te keren naar de basis van gezonde voedingsgewoontes.”
Hoe goed is jouw kennis over groenten en fruit? Test het hier:
Zes tips om van Michaël Sels om ‘Een week gezonder’ tot een goed einde te brengen
1. Ga voor méér, méér, méér, niet voor minder, minder minder. Zet vooral meer groente, meer fruit en vaker volle granen op je menu. Doe je dat, dan volgt de rest vanzelf.
2. Bereid je goed voor. Zorg dat je fruitmand goed gevuld is en dat je koelkast uitpuilt van de groenten.
3. Maak de drempel om groenten en fruit te eten voor jezelf zo laag mogelijk. Voorgesneden, verpakte blokjes mango zijn niet ideaal, maar ze zijn wel beter dan geen fruit. Ook diepvriesgroenten zijn gezond. Als dergelijke producten ervoor zorgen dat meer fruit eten haalbaar wordt, zijn ze het overwegen waard.
4. Vraag jezelf af waarom je wil eten. Moet het je enkele uren energie geven of is het voor de gezelligheid? Kies je voedsel in functie daarvan. Dat kan bijvoorbeeld een vullende peulvruchtensalade zijn of een groentedip met crackers.
5. Het een ware uitdaging om in de winkel niet in oude gewoonten te vervallen. Denk daarom op voorhand goed na over een boodschappenlijstje en houd je eraan. De Diabetes Liga helpt je daarbij tijdens ‘Een week gezonder’.
6. Koop niet wat je oma of twaalfjarige kind niet zou begrijpen. Staan er op het etiket van een product in de supermarkt heel wat termen die je niet kent, dan gaat het waarschijnlijk om ultrabewerkt voedsel en laat je het beter staan.
Je kan nog steeds inschrijven voor ‘Een week gezonder’ op de website van de Diabetes Liga. Daarmee maak je kans op een kookworkshop met ambassadeur Michaël Sels en ontvang je heel wat tips, boodschappenlijstjes en recepten.
Lees ook:
8 op de 10 Belgen grijpen naar snacks om zich beter te voelen: “Maar dat heeft nadien het omgekeerde effect”, waarschuwt diëtist (+)
Wereldbevolking eet dubbel zoveel zout als nodig en dat kan fataal zijn: hoe zit het in België? En hoe kan je makkelijk minderen? (+)
Diëtist bespreekt de 10 best werkende diëten: “We weten al 25 jaar hoe we moeten eten, maar we doen het niet” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
-
Jobat
Je of u? Beste of geachte? Vriendelijke groeten of hoogachtend? Zo schrijf je in élke situatie de juiste mail
-
Livios
Mag je je gras maaien op zondag? En de takken van je buren snoeien? Dit zijn de regels in vijf herkenbare situaties
In de lente en zomer brengen we veel meer tijd door in onze tuin. Het is dan ook de periode waarin ergernissen kunnen opduiken. Want wat met overhangende takken, of buren die nieuwe bomen planten? En mag je op zondag je gras maaien of op je appartement barbecueën? Bouwsite Livios vroeg het aan advocate Astrid Clabots. -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
Zo voorkom je dat je tomatensaus te zuur of bitter smaakt: “Dit trucje zorgt voor het lekkerste resultaat”
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?