©Jan Van de Velde

Hammenaar doopt Evangeliestraat om tot Puttenstraat: "Putten in weg zijn levensgevaarlijk"

Een bewoner van de Evangeliestraat in Hamme heeft in zijn straat een bord geplaatst met daarop "Puttenstraat". Even verderop is er nog een groter bord te zien met "Gemeentebestuur, neem uw verantwoordelijkheid a.u.b.". Op dat bord staat ook een tekening van een 15 centimeter diepe put aan de baanrand. De man, die anoniem wil blijven, wil de slechte staat van de weg aankaarten. "Vooraleer er doden vallen", zegt hij. 

Tussen de kruispunten van de Evangeliestraat met Vierweegs en de Weverstraaat staat een bord met "Puttenstraat". Tussen beide kruispunten staat nog een groter geel bord met de boodschap "Gemeentebestuur, neem uw verantwoordelijkheid a.u.b.", met daarbij een tekening van een 15 centimeter diepe put. Het gaat om een éénmansactie van een bewoner die het gemeentebestuur vraagt iets te doen aan de slechte staat van de weg. Hij vreest dat er doden gaan vallen als er niets gebeurt. 

Putten van 15 centimeter diep

"Het gemeentebestuur moet beseffen dat het zonder aanduiding van "weg in slechte staat" verantwoordelijk is voor mogelijke ongevallen die zich voordoen als gevolg van erbarmelijke en gevaarlijke staat van het wegdek", legt de man uit. "Omwille van de werken aan de gewestweg N446 is de verkeersintensiteit in de Evangeliestraat en straten daarrond fors toegenomen. Vooral het zwaar verkeer beschadigt de baanranden en die brokkelen af. Dat leidt tot putten die vaak 15 centimeter diep zijn. Als je met de wagen moet uitwijken voor een tegenligger, kan dat leiden tot frontale aanrijdingen. Ik zag vorige week een fietster een zware val maken. De gemeente moet dringend ingrijpen."

"Bestelbon voor herstellingen is klaar"

Schepen van Openbare Werken Koen Mettepenningen (CD&V) is op de hoogte van de staat van het wegdek en erkent de problemen. "Enkele jaren geleden is de Evangeliestraat voor 80 procent geasfalteerd, met uitzondering van het deel tussen Vierweegs en Weverstraat", zegt hij. "Het is ook net dat deel dat veel te lijden heeft onder het sluipverkeer door de werken op de N446. Het blijft natuurlijk afwegen of we zo’n wegen wel aantrekkelijker moeten maken voor dit sluipverkeer. We hebben eind vorige week met de eigen uitvoeringsdiensten een aantal diepe putten gevuld. Onze diensten hebben ook al de bestelbon klaargemaakt voor de firma die in een aantal andere straten -waaronder de Evangeliestraat, de Kaaistraat en de Roodkruisstraat- grondige herstellingen zal uitvoeren. We blijven inzetten op een veilige mobiliteit in onze gemeente, maar we zijn vaak gebonden aan budgetten en onvoorspelbaarheden."

©Jan Van de Velde
©Jan Van de Velde

Meest gelezen