©Erwin Mynsberghe

Twee doodgebeten schapen in Aalter mogelijke slachtoffers van wolf

De rondzwervende wolf die vanuit West-Vlaanderen in de omgeving van Aalter is terechtgekomen, zou wel eens zijn eerste slachtoffers kunnen hebben gemaakt. In een weide in deelgemeente Lotenhulle zijn twee dode schapen gevonden. Een ander schaap raakte gewond. Dat heeft het Agentschap voor Natuur en Bos bevestigd. Volgens het agentschap is de kans groot dat het om een wolvenaanval ging. DNA-analyse moet dat nu nog bevestigen. ANB adviseert veehouders in de regio ondertussen om klein vee, zoals schapen en geiten, 's nachts tijdelijk op stal te zetten tot de wolf is weggetrokken.

In een weide aan de Lokouter in Lotenhulle zijn maandag twee dode en één gewond schaap aangetroffen. Mogelijk gaat het om een aanval van de wolf die uit West-Vlaanderen komt. De drie schapen maakten deel uit van een kudde van 28. "Het was gruwelijk om te zien”, zegt de eigenaar. "Ik heb één van de schapen dood aangetroffen. Het andere was zo erg toegetakeld dat we het ter plaatse hebben moeten euthanaseren. Het derde schaap zal het wellicht wel halen, dat wordt nu door een dierenarts opgelapt."

De aanval moet vermoedelijk zondagnacht gebeurd zijn. "Ik woon op 200 meter van de weide en ik ga om de twee dagen eens kijken hoe het gaat met mijn schapen. Maar nu was het de buur van de schapenweide die me maandagmorgen contacteerde. Hij telde maar 26 schapen en eentje zat ook onder het bloed."

Typisch vraatpatroon merkbaar

De kans is groot dat het om een wolvenaanval ging. "De typische vraatpatronen en sporen waren aanwezig", legt Jeroen Denaeghel van het Agentschap Natuur en Bos uit. "Een DNA-analyse moet nog definitief uitsluitsel brengen. Dan zal ook duidelijk worden of het over dezelfde wolf gaat die een paar weken geleden voor het eerst in Poperinge, in West-Vlaanderen opdook. We adviseren veehouders in de regio om klein vee zoals schapen en geiten ‘s nachts tijdelijk op stal te zetten, tot er melding komt dat deze zwervende wolf definitief is weggetrokken."

De schapenhouder maakt zich zorgen. "De wolf sloeg toe op nauwelijks 100 meter achter de huizen. Ik begrijp dat onze streek vroeger de natuurlijke habitat was van de wolf, maar we moeten toch de vraag stellen of dit nog zo is. Ik zet de schapen nu ’s nachts op stal, maar die is vrij open. Als de wolf daar nu binnen geraakt, dan schiet er niks meer van over."

©Erwin Mynsberghe

Meest gelezen