3 jaar na vandalisme: nog geen plannen voor besmeurd Antwerps standbeeld Leopold II

Het besmeurde en verwijderde standbeeld van Leopold II uit Ekeren is na drie jaar nog steeds niet gerestaureerd. Dat vernam Radio2 in Antwerpen bij de stad Antwerpen. De stad heeft ook geen concrete visie voor een toekomstige bestemming. "Dit historisch beeld verdient nochtans een duidelijk plan", zegt Koen Palinckx (N-VA), de districtburgemeester van Ekeren.

In de lente van 2020 werd het standbeeld van koning Leopold II in Ekeren verschillende keren beklad met verf. Vandalen die de wandaden van het kolonialisme hekelden, staken het beeld voor de kerk van Ekeren ook in brand. Uiteindelijk werd het beeld uit 1873 verwijderd voor restauratie.

Drie jaar na de feiten staat het beeld nog steeds in diezelfde besmeurde staat in het beeldendepot van het Antwerpse Middelheimmuseum. Er zijn ook geen toekomstplannen voor het beeld. Dat heeft onze redactie vernomen bij het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA), bevoegd voor erfgoed.

Oudste beeld van Leopold II

"Ik begrijp dat het museum Middelheim veel werk heeft, maar dit beeld van Leopold II verdient een degelijke visie en toekomst", zegt Koen Palinckx (N-VA), de districtsburgemeester van Ekeren. "Het is geen optie om het standbeeld opnieuw voor de kerk in Ekeren te plaatsen, of elders in het publieke domein. Ik zie het wel in een museale context zoals die van het Middelheim. Die is veiliger en er kan meer uitleg gegeven worden", zegt Palinckx. 

Palinckx is zelf historicus en heeft begrip voor die nood aan context en duiding over de figuur Leopold II. "Er was een bord met extra uitleg aan ons beeld in Ekeren voor het vernield werd. Maar dat kon de vandalen niet deren. Nochtans raak je niet aan erfgoed", vindt Palinckx.

"Het gaat hier om het oudste en eerste beeld van Leopold II uit 1873. Het herdenkt dat de toen nog jonge vorst met de trein tot in Ekeren was gereisd om vervolgens naar de militaire kazerne in Brasschaat te trekken. Van de Kongo-Vrijstaat onder Leopolds bewind was toen nog lang geen sprake. Integendeel. Dit standbeeld schetst zelfs een goed beeld van het enthousiasme rond het bezoek van Leopold in Ekeren."

We moeten Leopolds wandaden duiden en uitleggen, niet uitwissen
Koen Palinckx (N-VA)

De districtsburgemeester van Ekeren benadrukt dat het duiden van wandaden krachtiger is dan ze weg te gommen. "Zoniet riskeren we dat deze zwarte pagina in onze geschiedenis een complete blinde vlek wordt voor toekomstige generaties." 

2020 Marc Gorremans(BE)
Het beeld in originele staat

Meest gelezen