Themabeeld© Shutterstock

Bedrijfswachtwoorden van half miljoen Belgen gelekt, ook van de VRT en KULeuven

Er zijn 500.000 paswoorden van Belgische werknemers openbaar gemaakt. Het zou onder meer gaan om paswoorden van medewerkers van de VRT, KU Leuven en de UGent.

lto

RaiderForums, een online marktplaats waar hackers gestolen data met elkaar delen, heeft een lek waardoor paswoorden van een half miljoen Belgen op straat liggen. Dat meldt VRT. De openbare omroep staat zelf op de lijst met gelekte e-mailadressen en paswoorden. Ook de gegevens van mederwerkers van de UGent en de KULeuven staan online te grabbel.

Volgens de VRT zou het gaan om oude paswoorden aangezien RaiderForums vorig jaar offline werd gehaald. Er staan in de lijst ook namen van mensen die niet langer aan het werk zijn bij de verschillende instanties.

De KU Leuven werkt met een tweestapsverificatie, waardoor zomaar inloggen niet mogelijk zou moeten zijn. En net als bij de VRT wordt geregeld gevraagd dat medewerkers hun paswoord veranderen. “De kans dat iemand met de wachtwoorden rechtstreeks op een bedrijfsaccount kan inloggen, is dus eerder klein”, aldus de VRT.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER